Vrijeme održavanja: 18.06.2021.

Objavljeno: 26. 05. 2021. , Ažurirano: 27. 05. 2021.

U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore, održava se 4. Forum ICT društvo, u petak, 18. lipnja, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na adresi Trg Lj. Gaja 7.

Digitalna transformacija (DT) koja se događa u posljednjem desetljeću mogla bi se promatrati kao postupak iskorištavanja digitalne tehnologije za stvaranje novih ili modificiranje postojećih korisničkih iskustava, kao i poslovne kulture i procesa, kako bi se udovoljilo promjenjivim potrebama kupaca i tržišta.

U tom procesu postoji nekoliko mogućih katalizatora  umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI), blockchain ili internet stvari (Internet of Things – IoT). Bilo koja od tih tehnologija može pomoći tvrtkama da postanu inovativnije, prilagodljivije ili kreativnije nego prije. Ali što AI i drugi omogućivači mogu unijeti u procese digitalne transformacije i dokazati se kao značajni pokretači DT-a?

Najbolji scenariji obećavaju poboljšanja u brzini, optimizaciji troškova, diferencijaciji usluge, povećanju performansi i dosegu snage itd. Citat koji se vrlo često koristi je da su "podaci nova nafta", ali unatoč svim inicijativama za velike podatke i novim mogućnostima, najmanje 80% podataka je nestrukturirano i time još uvijek neiskorišteno u svrhu učinkovite digitalne transformacije.

Je li Hrvatska spremna na izazove koji su pred nama? Koji su vremenski okviri u kojima mi kao država i druge države moramo djelovati da ne propustimo nove prilike?

Na ovom ćemo forumu pokušati identificirati glavne igrače posljednjih godina i predvidjeti tko će imati vodeću ulogu u ovom desetljeću. Kako se pripremiti za budućnost i kakve će posljedice imati oni koji ostaju pasivni igrači?

U sklopu 4. Foruma ICT društvo će se održati tri panel rasprave na sljedeće teme:

  1. Digitalne prilike koje nadolaze
  2. Novi pokretači digitalne ekonomije: AI, IoT, blockchain?
  3. ICT i digitalna transformacija na nacionalnoj razini Koji su rizici zaostajanja?

Više informacija o 4. Forumu ICT društvo možete naći u priloženoj brošuri te na Webu Foruma.