Objavljeno: 17. 06. 2019. , Ažurirano: 17. 06. 2019.


Utjecaj Brexita na carinsko poslovanje i aktualnosti u carinskim postupcima tema je seminara koji se u organizaciji CroatiaPRO odbora pri Sektoru za promet i veze HGK, u suradnji s Carinskom upravom Ministarstva financija i Županijskom komorom Slavonski Brod, održao 17. lipnja u HGK – Županijskoj komori Slavonski Brod.

Predavanja je održala Ljubica Galić, voditeljica Odjela za carinsko-porezni sustav CURH-a.

Na seminaru se govorilo o utjecaju povlačenja Velike Britanije iz članstva Europske unije u vezi s područjem carina – Brexitom, aktualnostima u carinskim postupanjima te novostima i izmjenama u elektroničkom sustavu carinskih odluka.

Predstavljene su novosti i izmjene u elektroničkom sustavu carinskih odluka s naglaskom na mogućnost izmjene zastupnika u postojećem odobrenju, uvođenje „novog“ odobrenja u aplikaciji – OTP odobrenja (za pružanje usluga carinskog zastupanja), postupak podnošenja zahtjeva, donošenje odobrenja i njegove specifičnosti.

Na seminaru je bilo govora i o aktualnostima kod puštanja robe u slobodni promet u vezi s primjenom „obračunskog“ PDV-a, primjenom snižene stope PDV-a na određenu vrstu robe te primjenom instituta „vraćene“ robe.

Sudionici su informirani i o primjeni posebnih postupaka iz aspekta odobrenja za posebne postupke koje vrijedi u više zemalja članica te iz aspekta obveza korištenja INF obrazaca propisanih carinskim zakonodavstvom.

Seminar utjecaj Brexita na carinsko poslovanje i aktualnosti u carinskim postupcima
Izvor: HGK
Autor: HGK