Vrijeme održavanja: 09.05.2017.

Objavljeno: 27. 04. 2017. , Ažurirano: 10. 05. 2017.

ŽK Slavonski Brod bila je 9. svibnja domaćin drugom od četiri ovogodišnja investicijska foruma kojima Lider predstavlja projekt izbora najboljih proizvodnih investicija.

Investicijski forum Slavonije i Baranje okupio je brojne županijske poduzetnike, zastupnike u Saboru RH, obnašatelje vlasti, predstavnike akademske zajednice i institucija povezanih s gospodarstvom. Forumu je prisustvovao i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Projekt Lider invest uvodno je predstavio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, rekavši da je cilj prepoznati, promovirati i nagraditi najbolje proizvodne investicije, i to one koje su okrenute prema izvozu. 

čugura lider invest.jpg

Drago Čugura, predsjednik ŽK Slavonski Brod; Izvor: ŽK Slavonski Brod; 

Prisutne je pozdravio i predsjednik Županijske komore Slavonski Brod Drago Čugura koji je naglasio da je, unatoč rastu investicija u gospodarstvu, bez značajnijih državnih investicija nemoguće planirati brži razvoj Brodsko-posavske županije. Pogotovo se to odnosi na već dugo planirane investicije u regulaciju i povećanje plovnosti rijeke Save te modernizaciju Hrvatskih željeznica, čime bi se omogućilo bolje korištenje komparativnih prednosti koje Brodsko-posavska županija ima svojim položajem.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić istakao je da županiji nedostaju investicije i da je potrebno više učiniti kako bi se određene prepreke investitorima otklonile.

O investicijama i investicijskoj klimi u Republici Hrvatskoj te djelovanju Agencije za investicije i konkurentnost govorio je ravnatelj Agencije Zdenko Lucić, istaknuvši da su investicije preduvjet razvoja i dugoročne održivosti poslovanja tvrtke.

Kako stvoriti poticajno investicijsko okružje i pokrenuti novu proizvodnu investiciju, bila je tema panela na kojem su sudjelovali predstavnici Atlantic Grupe, Đuro Đaković Grupe, tvrtke Simplex, Industrijskog parka Nova Gradiška te CTR - Razvojne agencije Brodsko-posavske županije.

predavači na lider invest.jpg

Predavači na Lider-invest forumu; Izvor: ŽK Slavonski Brod; 

O pozitivnom iskustvu Atlantic Grupe koja je u proizvodni pogon u Industrijskom parku Nova Gradiška uložila 100 milijuna govorio je Ivan Cerovečki.

Bernard Kurjaković, direktor Industrijskog parka Nova Gradiška, u kojem radi 15-ak tvrtki koje zapošljavaju 350 radnika rekao je kako investitore privlače cijenom zemljišta od 25 kuna po kvadratu i oslobođenjem od plaćanja komunalnog doprinosa, kao i infrastrukturnom opremljenosti. Primjer uspješnog pokretanja djelatnosti i poslovanja orijentiranog na kvalitetan proizvod i uslugu te na vanjska tržišta, naveo je Siniša Stanić, čija je tvrtka Simplex nakon usluga ugradnje i održavanja liftova, u Slavonskom Brodu pokrenula i proizvodnju, a trenutno tržište imaju u Parizu, Londonu i Dublinu.

Damir Mirković, direktor Centra za tehnološki razvoj - Razvojne agencije Brodsko-posavske županije istaknuo je da su ključ uspjeha znanje i inovacije, konstantno ulaganje u povećanje kvalitete proizvoda, educiranje poduzetnika te pružanje podrške da lakše izađu na vanjska tržišta. Nužno je i razvijati i poticati poduzetnički način razmišljanja posebno kod mladih.

Na panelu je govorio i Tomislav Mazal, predsjednik Uprave Grupe Đuro Đaković, istaknuvši da su unatoč višegodišnjim problemima i ograničenom investicijskom potencijalu u posljednje dvije godine uložili 115 milijuna kuna u proizvodne kapacitete.