Objavljeno: 08. 03. 2017. , Ažurirano: 17. 03. 2017.

Vrijeme održavanja: 16.03.2017.


Sisačko-moslavačka županija ima jednu od najvećih stopa prosječne nezaposlenosti u Hrvatskoj. Posebice zabrinjava podatak da na jednog umirovljenika dolazi 0,80 zaposlenih (37,7 tisuća zaposlenih i 46,3 tisuća umirovljenika).

Na šestoj je sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak, održanoj 16. ožujka u Hrvatskoj Kostajnici, istaknuto da su kvalificirana radna snaga, zapošljavanje i nezaposlenost gorući problemi sisačko-moslavačkoga gospodarstva.

Raspravljajući o gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije, s naglaskom na ljudski potencijal, predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić rekao je: „Nažalost, kada govorimo o svojoj županiji i njenu gospodarstvu, slika se nije bitno promijenila i zabrinjavajuće je da naša županija ima jednu od najvećih stopa prosječne nezaposlenosti. Posebice zbrinjava podatak od 37,7 tisuća zaposlenih i 46,3 tisuće umirovljenika, što znači da na jednog umirovljenika dolazi 0,80 zaposlenih. I na državnoj je razini dosta nepovoljna situacija; na jednog je umirovljenika 1,21 zaposleni. Broj nezaposlenih u županiji je oko 16 tisuća."

GV_Kostajnica_Galekovic_PPS Majur.JPG
Članovi Gospodarskog vijeća ŽK Sisak u posjetu tvrtki PPS Majur d. o. o.; Izvor: HGK

Mesarić se osvrnuo i na devizni suficit: „To je nešto čime se uvijek hvalimo! U 2016. godini, devizni je suficit dosegnuo 163 milijuna eura, međutim, nije najbolji pokazatelj podatak da je izvoz u prošloj godini u odnosu na prethodnu smanjen za 24 posto, dok insolventnost pravnih osoba iznosi 140 milijuna kuna."

Na sjednici se raspravljalo i o problematici Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i pratećeg Pravilnika koji se primjenjuje od 1. siječnja 2014. godine. Njime je za poslodavce propisana obveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a Pravilnikom o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom propisana je jedinstvena stopa kvote od 3 posto za sve poslodavce, bez obzira na vrstu djelatnosti kojom se bave. Sisačko-moslavački gospodarstvenici uputit će primjedbe na primjenu ovog Zakona jer smatraju da je ovo novi namet za gospodarstvo. Premda je Zakon donesen s ciljem usklađivanja s direktivama EU, županijski gospodarstvenici smatraju da prethodno nije učinjena procjena učinaka te prikupljenih sredstava na temelju ovog Zakona.

GV_Kostajnica_Pounje.JPG
Članovi Gospodarskog vijeća ŽK Sisak u posjetu tvrtki Pounje d. d.; Izvor: HGK

Đuro Popijač, predsjednik Uprave Petrokemije d. d., izabran je u Gospodarsko vijeće ŽK Sisak, odnosno u Skupštinu HGK.

Na sjednici je prihvaćen i Izvještaj o radu ŽK Sisak za 2016. godinu.

U okviru sjednice, članovi Gospodarskog vijeća posjetili su proizvodne pogone tvrtki PPS Majur d. o. o. i Pounje d. d. u Hrvatskoj Kostajnici. Pritom su se upoznali s proizvodnim procesima dviju tvrtki te s planovima daljnjeg razvoja.

GV_Kostajnica_PPS Majur.JPG
Članovi Gospodarskog vijeća ŽK Sisak u posjetu tvrtki PPS Majur d. o. o.; Izvor: HGK

 

 

Gospodarsko vijeće ŽK Sisak u Hrvatskoj Kostajnici
Izvor: HGK