Vrijeme održavanja: 31.05.2019. - 01.06.2019.

Objavljeno: 04. 06. 2019. , Ažurirano: 04. 06. 2019.

U Kutini je 31. svibnja i 1. lipnja održana 26. Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti MoslaVINA. Manifestaciju su organizirale kutinska Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić te Turistička zajednica grada Kutine, pod pokroviteljstvom Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije.

Ove je godine na izložbu pristiglo 175 uzoraka vina, od toga je bilo 56 uzoraka autohtonih sorti, odnosno 42 uzorka škrleta, izvorne moslavačke sorte. Zoran Jančar, predsjednik kutinske Udruge vinogradara i voćara rekao je kako je to najveći broj uzoraka škrleta dosada. „Ova je izložba posebna u Hrvatskoj jer jedini, kao udruga, njegujemo izvorne sorte, na što smo izuzetno ponosni.  S obzirom na jako dobru prošlu vinogradarsku godinu, naši vinari su se potrudili tako da je ove godine 12 škrleta ocjenjeno zlatnom medaljom, a jedan škrlet velikom zlatnom medaljom odnosno titulom Šampiona“, istaknuo je Jančar.

Moslavina_2.jpgNagrađena vina na izložbi MoslaVina u Kutini; Izvor: HGK


Najbolji mladi škrlet, Šampion ovogodišnje izložbe, jest škrlet Krešimira Udine. Najbolji odležani škrlet je Vinarije Trdenić iz 2015. godine. Titula najbolje ocijenjenog vina ostalih izvornih sorti pripala je Vinima Prelac, za Muškat Momjanski iz 2017. godine. Najbolje ocijenjeno vino mješavine sorti je vino Dunja Vinarije Miklaužić iz 2018. godine, a ostalih sorti Pinot bijeli Vinarije Mikša iz 2018. godine. Najbolje ocijenjeno predikatno vino je Dišeća ranina iz 2017. godine OPG-a Jančar Zoran. Najbolje ocijenjenu etiketu i ove je godine imala Vinarija Ilovčak za vino rose iz 2018. godine.

Diploma za životno djelo dodijeljena je Dani Šimuniću, osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku Udruge vinogradara i voćara Moslavine "Lujo Miklaužić".

Premda je izložba posvećena izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, u ponudi ove dvodnevne manifestacije bila su i vina ostalih hrvatskih regija te susjednih zemalja. Posjetitelji su mogli uživati u posebnom programu vođenih kušanja vina, Večeri Škrleta, cooking show programu, vinskim igrama i glazbenom programu.

Moslavina_3.jpgTomislav Trdenić (Vinarija Trdenić) na kutinskoj izložbi vina MoslaVina; Izvor: HGK


Viši stručni suradnici ŽK Sisak, Kristina Grabovica i Mladen Dragojević tom su prilikom upoznali vinare sa znakovima kvalitete Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko odnosno mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava za postupak stjecanja znakova kvalitete.

Prepoznajući značaj manifestacije za razvoj vinogradarstva i vinarstva u Sisačko–moslavačkoj županiji, Županijska komora Sisak i ove je godine sufinancirala kutinsku izložbu vina.