Objavljeno: 07. 09. 2017. , Ažurirano: 15. 09. 2017.

Vrijeme održavanja: 13.09.2017.


Dobitnik je Zlatne kune u kategoriji veliko trgovačko društvo Mlin i pekare d. o. o. Sisak, priznanje za najuspješnije srednje trgovačko društvo pripalo je Drvnom centru Glina d. o. o., dok je najuspješnije malo trgovačko društvo Optiplast d. o. o. Sisak. Recro Topusko j. d. o. o. dobitnik je Zlatne kune u kategoriji inovativnost za proizvod, a osamnaest trgovačkih društava, koja su na gospodarskoj sceni opstala desetljećima, nagrađena su u povodu svojih obljetnica.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak održanoj 13. rujna u Županijskoj komori Sisak dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima na području Sisačko-moslavačke županije.

Zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore dodijeljene su najuspješnijim tvrtkama za kontinuitet gospodarskog djelovanja i za poslovne rezultate ostvarene u 2016. godini, i to u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava te u kategoriji inovativnost za proizvod. Prema odluci njenog Gospodarskog vijeća, Županijska komora Sisak dodijelila je tvrtkama s područja županije, koje ove godine obilježavaju 20, 25, ali i jubilarnih 45, 65, 70 i 90 godina djelovanja, posebno priznanje za kontinuirano poslovanje.

Svečana GV ŽK Sisak_2.JPG

Predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić čestitao je ne samo dobitnicima plaketa nego svim poduzetnicima u županiji, koji su poslovali s dobiti. Istaknuo je kako sisačko-moslavačko gospodarstvo napokon ima uzlazne trendove: "U županiji je u 2016. godini poslovalo 1925 poduzetnika, tek nedavno smo govorili o njih 1700. Znači da se ta poduzetnička klima razvija. I zbirni rezultat poslovanja poduzetnika u županiji je pozitivan, većina je poslovala pozitivno za razliku od negativnog poslovanja godinu ranije. Sigurno može i bolje, a ostaje nam i dalje problematika Petrokemije i Rafinerije za koje se nadamo pozitivnim rješenjima u budućnosti", rekao je Mesarić, dodavši: "Prostora za razvoj ima jako puno, u prerađivačkoj industriji, posebice u prehrambenoj, no isto tako i u energetici, jer stručnjaci kažu da imamo puno potencijala za male elektrane. Mi smo proizvodno i izvozno orijentirana županija. Moramo pronaći načina kako privući investicije, a investitori se često uplaše, stoga moramo pojednostavniti procedure. Nažalost, svjesni smo svaki dan da mnogi projekti koji su dobri nailaze na toliko otpora da na kraju investitori odustaju".

Svečana GV Sisak_9.JPG

Treću godinu zaredom poduzeće Mlin i pekare d. o. o. Sisak dobitnik je zlatne plakete u kategoriji velikih trgovačkih društava u 2016. godini. Direktorica Mlina i pekara Vesna Butorac kazala je: „Ulaganje u vlastitih 290 prodajnih mjesta pokazalo se isplativim jer smo osigurali tržište za svoje pekarske proizvode i time smanjili izloženost velikim trgovačkim lancima. Mlin i pekare d. o. o. lanjsku je godinu završio s više od 1300 zaposlenih i pola milijarde kuna prihoda. I ove godine širit ćemo proizvodnju i kapacitete svoga mlina i skladišta“. Zahvalila je tom prilikom djelatnicima i svim kupcima njihovih proizvoda, kao i Gospodarskoj komori na pomoći u poslovanju, istaknuvši kako je priznanje i čast biti najuspješniji među velikima u županiji.

Svečana GV Sisak_7.JPG

U kategoriji najuspješnijih srednjih trgovačkih društava na području Sisačko-moslavačke županije, zlatnu plaketu dobio je Drvni centar Glina d. o. o. Direktor Elmor Baraković rekao je kako je DC Glina jedna od tvrtki uspješne Sherif grupe te istaknuo: „Značajno ulažemo u rast i razvoj, trenutno imamo 436 zaposlenih, ulažemo u daljnu finalizaciju, proizvodnju namještaja i parketa. Zapošljavamo mlade ljude, a u suradnji sa Srednjom školom Glina uveli smo i novi smjer drvnog tehničara-dizajnera, čime pokušavamo zadržati i zaposliti mlade ljude na području grada Gline“.

Svečana GV Sisak_8.jpg

U konkurenciji za najuspješnije malo trgovačko društvo nagradu je osvojio Optiplast d. o. o. iz Siska. U ovoj godini najavili su ulazak u kategoriju srednjih poduzeća. „U posljednje smo tri godine uložili u pogone više od 23 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Pokrećemo ove godine i proizvodnju biovrećica, kao prvi u regiji, što će nam omogućiti nova izvozna tržišta“, rekao je Danijel Drčić, direktor sisačke tvrtke Optiplast d. o. o., koja se bavi proizvodnjom polimernih materijala, tj. vrećica različitih namjena. Gotovo 70 posto proizvodnje plasiraju u RH, lani su ostvarili 40,6 milijuna kuna prihoda te dobit od gotovo 3,5 milijuna kuna.

Svečana GV Sisak_6.JPG

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji inovativnost za proizvod Recro bike service dobila je tvrtka Recro Topusko j. d. o. o. Riječ je o servisnom solarnom stupu za popravak bicikala, a prvi takav stup tvrtka, osnovana prije nepunih godinu dana, instalirala je u Topuskom početkom godine. Ovaj solarni stup ima kompresor za pumpanje guma, osnovne alate za brzi servis, rasvjetu te punjač pametnih telefona.

Svečana GV Sisak_5.JPG

Osamnaest tvrtki s područja županije, koje su na gospodarskoj sceni opstale desetljećima, nagrađene su u povodu svojih obljetnica. Priznanje za 90 godina poslovanja dobila je Rafinerija nafte Sisak, za 70 godina postojanja priznanje je dobila tvrtka Mlin i pekare d. o. o. Sisak, za 65 godina postojanja tvrtke Hrvatsko riječno brodarstvo Dunavski Lloyd d. o. o. Sisak i Metaflex d. o. o. Novska, a za 45 godina postojanja Lipovica d. o. o. Popovača. Priznanja Županijske komore Sisak za 25 godina poslovanja dobili su Antikor d. o. o. Kutina, EMGD d. o. o. Kutina, EMS d. o. o. Sisak, FID d. o. o. Dvor, Korina proizvodnja d. o. o. Novska, MMM-Vukelić d. o. o. Novska i Pranjić d. o. o. Kutina. Priznanja za 20 godina kontinuiranog poslovanja na području ŽK Sisak dobili su HIPP Croatia d. o. o. Glina, Kisikana d. o. o. Sisak, Lipovac-metal d. o. o. Sisak, Moslavački list d. o. o. Kutina, Nociar d. o. o. Sisak te SANO d. o. o. Popovača.

Svečana GV ŽK Sisak_3.JPG

Uz gospodarstvenike, sjednici su prisustvovali i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zamjenik župana Roman Rosavac, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, predstojnik Ureda predsjednika HGK Ivan Barbarić, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, predstavnici gradova i općina, javnih institucija.

Svečana GV Sisak_10.JPG

Prisutnima se obratio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Čestitao je gospodarstvenicima koji su najuspješnije poslovali u prošloj godini te istaknuo: „Sisačko-moslavačka županija prepoznata je po gospodarskim subjektima od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, kutinskoj Petrokemiji i Rafineriji nafte Sisak. Radi se na tome da ove tvrtke očuvamo, da one ostanu poslovati. Rafinerija kao takva, unatoč lošim analizama koje smo dobili proteklih dana, ipak smatram da ima budućnosti i da može opstati, jer postoje određeni pokazatelji da ta tvrtka, ne u ovom opsegu, ali u jednoj drugačijoj konstalaciji snaga može itekako poslovati. To je nešto za što ćemo se zauzeti i mi kao Županija, a vjerujem da će i Vlada Republike Hrvatske pronaći kompletno rješenje za cijelu INA-u, te time i rješenje za Rafineriju nafte Sisak.“