Objavljeno: 30. 11. 2018. , Ažurirano: 04. 12. 2018.

Vrijeme održavanja: 27.11.2018.


Problem radne snage, zapošljavanja i nezaposlenosti i dalje su gorući problemi sisačko-moslavačkoga gospodarstva, istaknuto je na 13. sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Sisak, održanoj 27. studenoga u ŽK Sisak.

Raspravljajući o županijskom gospodarstvu s naglaskom na ljudski potencijal, predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić istaknuo je: „Nažalost, kada govorimo o svojoj županiji i njenu gospodarstvu, slika se nije bitno promijenila i zabrinjavajuće je to da imamo jednu od najvećih stopa prosječne nezaposlenosti od svih županija."

Mesarić se osvrnuo i na devizni suficit: "U ovoj godini, kao i prijašnjih, devizni je suficit postignut. Međutim, smatramo da tečaj kune sigurno ne pogoduje našoj županiji koja je proizvodno-izvozna." Pritom je naglasio da bi mijenjanje tečaja u ovom trenutku sigurno negativno utjecalo na kreditnu zaduženost posebno građana RH.

GV 271118_2.jpg

Na dnevnom redu sjednice bile su i promjene u sastavu Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak te Skupštine HGK zbog promjena u rukovodstvima tvrtki. Tako će u Gospodarskom vijeću ŽK Sisak, a ujedno i Skupštini HGK, Petrokemiju d.d. Kutina predstavljati predsjednik Uprave Davor Žmegač. Tvrtku Top terme d.o.o. Topusko predstavljat će novi direktor Domagoj Mosler.

Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Kutina, na sjednici je upoznao članove Vijeća s procesom restrukturiranja i dokapitalizacije Petrokemije te planovima razvoja u sljedeće tri godine. Istaknuo je kako se trenutno stvaraju uvjeti za povoljniji proces nabave plina, orijentaciju prema tržištima u okružju te dobivanje bolje kreditne pozicije u vezi s visinom kamata. Rekao je i da je Petrokemija sada privatna tvrtka te istaknuo dobru suradnju svih institucija u realizaciji restrukturiranja i dokapitalizacije.

Domagoj Mosler, direktor Top termi d.o.o. Topusko i ravnatelj Lječilišta Topusko, informirao je članove Vijeća o trenutnoj situaciji u tvrtkama te o poslovnoj povezanosti. Istaknuo je i u kojem je smjeru potrebno ići kako bi turizam na području Banovine zaživio punim plućima za što je, rekao je, potrebno osigurati stvarnu, a ne samo načelnu potporu svih čimbenika društva te u najvećoj mjeri iskoristiti sredstva EU fondova.

13. sjednica Gospodarskog vijeća HGK - ŽK Sisak