Objavljeno: 14. 09. 2018. , Ažurirano: 21. 09. 2018.

Vrijeme održavanja: 19.09.2018.


Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Sisak, održanoj 19. rujna u Županijskoj komori Sisak, dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima na području Sisačko-moslavačke županije.

Kristalne i zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore dodijeljene su najuspješnijim tvrtkama za poslovne rezultate ostvarene 2017. godine u kategoriji velikih, srednjih i malih trgovačkih društava te u kategoriji inovativna djelatnost. Prema odluci Gospodarskog vijeća Županijska komora Sisak dodijelila je tvrtkama s područja Županije, koje ove godine obilježavaju 20, 25, ali i jubilarnih 50, 60 i 200 godina djelovanja, posebna priznanja za kontinuirano poslovanje na području ŽK Sisak.

GV svečana 2018_3.JPG

Predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić čestitao je ne samo dobitnicima plaketa već svim poduzetnicima u Županiji, koji su poslovali s dobiti. "Da nema velikih gospodarskih subjekata, koji su u određenim poteškoćama, mislim da bi rezultati bili više nego dobri. Ono što nas posebno veseli jest rast broja poduzetnika, trenutno ih je 1995. Svi oni koji su dobili priznanja za 20 i 25 godina, da ne govorim o onima od 50, 60 i više, zaslužuju posebne pohvale jer u ovim turbulentnim vremenima nije lako opstati, boriti se s likvidnošću, konkurencijom, birokracijom, isplaćivati plaće...“, rekao je Mesarić dodavši: „Bez poduzetnika nema radnih mjesta, nema investicija, znači nema punjenja lokalnog i državnog proračuna, a to znači nema ni standarda koji svi skupa očekujemo. Uvijek se govori koliko je nezaposlenih, a po meni je prava tema koliko je zaposlenih. Danas svi poduzetnici imaju velikih problema s radnom snagom, posebno kvalificiranom, jer to je vezano za obrazovanje. Mi danas imamo vrlo malo proizvodnih zanimanja, a i ono što imamo, nažalost, otvaranjem mogućnosti zapošljavanja u EU odlazi van. Tu će se puno stvari morati mijenjati, a jedna od osnovnih stvari i demografskih mjera je da mladim ljudima osiguramo stabilan posao kako bi mogli uzdržavati svoje obitelji. Hrvatska gospodarska komora pokrenula je pitanje dualnog obrazovanja i mislim da ono nema alternative. Moramo omogućiti upravo stručnoj radnoj snazi da ima bolja primanja, sigurniji posao i mislim da su poduzetnici s time suočeni. Naravno, država treba rasteretiti troškove rada."

GV svečana 2018_2.JPG

Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, osvrnuo se na stanje gospodarstva u Hrvatskoj: "Statistički pokazatelji jasno govore da je za rast BDP-a u Republici Hrvatskoj, u ovoj godini od 2,9 posto, prije svega zaslužan rast izvoza, nešto manje osobna potrošnja i investicije, ali ono što nas najviše brine, nažalost, podbacila je industrijska proizvodnja, odnosno prerađivačka industrija. Treba jasno reći da to nije samo zbog aktualnih problema u brodogradnji i zato mislimo da je dobro da su ove nagrade HGK dobile upravo tvrtke iz prerađivačke industrije, odnosno drvne i prehrambene, a isto tako i poduzeće koje se bavi inovacijama."

Poduzeće Mlin i pekare d. o. o. Sisak tri je godine zaredom dobitnik zlatne plakete u kategoriji velikih trgovačkih društava te im je ove godine dodijeljena kristalna plaketa.

GV svečana 2018_6.JPG

U kategoriji najuspješnijih velikih trgovačkih društava na području Sisačko-moslavačke županije, zlatnu plaketu dobio je Drvni centar Glina d. o. o. Direktor Elmor Baraković napomenuo je kako je „potrebno ulagati u radnu snagu da bi proizvodi bili i ostali kvalitetni. Naša tvrtka djeluje u grupaciji Sherif grupe, imamo 650 zaposlenih osoba koje rade u transportu, logistici, preradi drva, svim fazama poluproizvoda i gotovih proizvoda (briket, pelete i parket) i ulažemo u proizvodnju i razvoj”.

GV svečana 2018_10.JPG

Zlatna plaketa u kategoriji najuspješnijeg srednjeg trgovačkog društva dodijeljena je poduzeću MMM – Vukelić d. o. o. iz Brestače. Marina Vukelić, predstavnica tvrtke, zahvalila je HGK na ovom vrijednom priznanju te naglasila „kako je teško raditi, no pokušavamo od onoga što dobijemo iskoristiti maksimum. Trenutno zapošljavamo 195 djelatnika te izvozimo oko 80 posto proizvoda“.

GV svečana 2018_9.JPG

Zlatna plaketa u kategoriji malog trgovačkog društva dodijeljena je tvrtki Sano d. o. o. iz Popovače. Tomislav Bosilj, direktor tehničkog sektora, istaknuo je: „Tvrtka Sano danas je izvoznik koji 50 posto svoje proizvodnje izvozi na tržišta jugoistočne Europe i prekomorskih zemalja. U našoj proizvodnji prednjačimo u tehnološkom smislu te količinama koje distribuiramo.“

 

GV svečana 2018_8.JPG

Zlatna plaketa u kategoriji inovativna djelatnost za projekt PISMO i gaming industrije dodijeljena je Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije SIMORA d. o. o. Direktor Mario Čelan rekao je: „Zahvaljujemo HGK što je prepoznao ovaj inovativan projekt za koji smo već dobili i priznanje Europske komisije. Prepoznala nas je i cijela gaming industrija u Hrvatskoj, a i šire. Započeli smo s edukacijama, u studenome idemo na sajam Infogamer s prvim videoigricama koje će proizaći iz Poduzetničkog inkubatora u Novskoj, 120 učenika osnovnih i srednjih škola već je prošlo edukaciju, a trenutno educiramo 60 nezaposlenih osoba s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Završetkom ovog najsuvremenijeg inkubatora u Hrvatskoj krajem veljače iduće godine naša će županija postati središte gaming industrije.“

GV svečana 20128_7.JPG

Dodijeljeno je i posebno priznanje za doprinos stvaranju uvjeta za razvoj gospodarstva i povratak izbjeglih osoba te 20 godina kontinuiranog djelovanja, i to Hrvatskom centru za razminiranje.

Tvrtke s područja Županije, koje su na gospodarskoj sceni opstale desetljećima, nagrađene su povodom svojih obljetnica. Priznanje za 200 godina organiziranog lječilišnog turizma dobilo je Lječilište Topusko, priznanja za 60 godina postojanja dodijeljena su tvrtkama Auto promet Sisak d. o. o. i Pounje d. d. Hrvatska Kostajnica, a za 50 godina tvrtkama Petrokemija d. d. Kutina i Vatrostalna Sisak d. o. o. Sisak.   

GV svečana 2018_4.JPG

Priznanja Županijske komore Sisak za 25 godina poslovanja dobili su Abaza d. o. o. Hrvatska Dubica, Alas-info d. o. o. Lekenik, Arđent d. o. o. Novska, Blažević d. o. o. Hrvatska Kostajnica, Cjevomont d. o. o. Kutina, Dentamed d. o. o. Sisak, Euroart 93, d. o. o. Sisak, Flamtron d. o. o. Kutina, Konto-L d. o. o. Sisak, Oktan Žažine d. o. o. Lekenik, Radio Banovina d. o. o. Glina, Sertić V.S. d. o. o. Sisak, Sikol antikorozivna zaštita d. o. o. Sisak, Slu-kom d. o. o. Kutina, Šoufek transport d. o. o. Kutina, Štiv d. o. o. Voloder, Tehnoservis-Sisak d. o. o. Sisak i Tvim-Tonković d. o. o. Kutina.

Priznanja za 20 godina kontinuiranog poslovanja na području ŽK Sisak dobili su Abundan d. o. o. Velika Ludina, Energo d. o. o. Sisak, Kušer d. o. o. Kutina, Schwarzl d. o. o. Glina i Sisak press d. o. o. Sisak.

Uz gospodarstvenike sjednici pod predsjedanjem predsjednika ŽK Sisak Borisa Mesarića prisustvovali su i potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, zamjenici župana Roman Rosavec i Ivan Celjak, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, predstavnici gradova, općina i javnih institucija.

GV svečana 2018_11.JPG

Zahvale Županijskoj komori Sisak uputio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić dodavši kako Županija ulaže značajna sredstva za poticanje poduzetništva, više od 10 milijuna kuna kroz 14 različitih mjera. „Naše gospodarstvo svake godine bilježi lagani rast. Trenutno je oko 2000 malih, srednjih i velikih poduzetnika na području naše županije, rast je u prošloj godini bio više od šest posto, a i plaće su rasle 2,9 posto. Moja poruka poduzetnicima je da vode brigu i o radnicima. Nije sve samo u profitu i ulaganju u proizvodnju nego treba voditi brigu i o radnicima jer u nekim sektorima plaće su izuzetno niske, pa vjerujem da će poduzetnici imati teškoća upravo zbog niskih plaća jer radnici odlaze“, zaključio je Žinić.