Objavljeno: 10. 07. 2017. , Ažurirano: 10. 07. 2017.

Vrijeme održavanja: 07.07.2017.


Trendovi u gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije su pozitivni, posebice u robnoj razmjeni, no alarmantni su demografski pokazatelji županije, zaključak je sedme sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak, održane 7. srpnja u ŽK Sisak.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić govorio je o Sisačko-moslavačkoj županiji u kontekstu hrvatskih županija: "Potrebno je istaknuti da još niti jedna hrvatska županija nije dosegnula razinu gospodarstva, odnosno BDP-a, iz 2008. godine. Samo se nekoliko županija, uključujući i Sisačko-moslavačku, kada gledamo razvijenost, koja se mjeri BDP-om po glavi stanovnika, sasvim približila 2008. godini. Međutim, ono što je potrebno naglasiti jest da je Sisačko-moslavačka županija na otprilike 43 posto prosjeka razvijenosti Europske unije što je svrstava među 6 posto najnerazvijenijih regija unutar EU, a što govori da i dalje postoji veliki prostor za rast i razvoj."

Pozitivan trend u županiji je i kontinuirani trend rasta plaća od 2008. godine, a u posljednje dvije godine je zaustavljen i pad broja zaposlenih. Naime, prosječna plaća isplaćena zaposlenicima poduzeća na području Sisačko-moslavačke županije u 2016. godini iznosi 4.187 kuna. U odnosu na prethodnu godinu, veća je za 2,4 posto, ali je i za gotovo tisuću kuna manja od hrvatskog prosjeka plaće.

7. GV_2.JPG

Poduzetnici iz Sisačko-moslavačke županije u prva su tri mjeseca ove godine izvezli robu ukupne vrijednosti 113 milijuna eura, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porast za 11 posto. Savić je istaknuo da je županija izvozno orijentirana te bilježi pozitivan trend u robnoj razmjeni: "Ova županija ima najveći pozitivan saldo robne razmjene u odnosu na sve druge županije u Hrvatskoj, čak i u odnosu na Grad Zagreb, premda je prošle godine izvoz stagnirao u odnosu na godinu ranije", naglasio je, dodajući kako je robni uvoz niži nego prije pet godina, a jedino Sisačko-moslavačka i Šibensko-kninska županija bilježe takvu situaciju pada uvoza. Najznačajniji trgovinski partneri u izvozu Sisačko-moslavačke županije i dalje su zemlje Europske unije (Austrija, Italija i Njemačka) te države u okruženju (Srbija i BiH). Najznačajnija izvozna djelatnost je prerađivačka industrija, koja ostvaruje gotovo 98 posto ukupnog izvoza, najviše u području proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda, zatim u proizvodnji računala, metala, hrane i pića te u preradi drva i proizvoda od drva.

No, među najalarmantnijim negativnim pokazateljima Sisačko-moslavačke županije su demografski trendovi: "To je jedan od najopasnijih negativnih trendova, a prema prognozama demografa, Sisačko-moslavačka županija bi 2051. godine, nastavi li se ovaj negativan prirast, mogla imati čak 58 posto stanovnika manje nego što ih ima danas," upozorio je Savić.

O stanju gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji govorio je Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak: "Konsolidirani financijski rezultat 1925 županijskih poduzetnika u 2016. godini je pozitivan, 54 milijuna kuna. Godinu ranije bio je negativan i iznosio je 106 milijuna kuna. Izvoz je u 2016. godini bio nešto manji, premda smo ostvarili devizni suficit od 162 milijuna eura. U prva tri mjeseca ove godine devizni je suficit oko 50 milijuna eura,  a izvoz je nešto veći nego u istom razdoblju prošle godine."

7. GV_3.JPG

Mesarić je upozorio na nedostatak proizvodnih investicija, istaknuvši pritom pozitivne primjere ulaganja u Glini, HIPP Hrvatske te Drvnog centra Glina, kao i na neodrživ odnos broja zaposlenih i umirovljenika u županiji: "Bilježimo negativan trend u broju zaposlenih, ali i broju nezaposlenih, a s obzirom da imamo 37 tisuća zaposlenih te 46 tisuća umirovljenika, odnos je na jednog umirovljenika 0,82 zaposlenih, što je stvarno neodrživo i alarmantno", zaključio je.

Na sjednici je prihvaćena i Odluka o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima s područja županije za zasluge u razvitku gospodarstva u prošloj godini. U kategoriji velikih poduzeća plaketu će dobiti sisački Mlin i pekare d. o. o., u kategoriji srednjih poduzeća Drvni centar Glina d. o. o., a malih poduzeća Optiplast d. o. o. iz Odre Sisačke. Nagradu za inovativnost dobit će Recro Topusko j. d. o. o., a bit će dodijeljene i jubilarne nagrade te priznanja tvrtkama za kontinuirano poslovanje na području ŽK Sisak.