Vrijeme održavanja: 23.01.2017.

Objavljeno: 19. 01. 2017. , Ažurirano: 24. 01. 2017.

Uvodnim govorima predsjednik Županijske komore Šibenik Ivan Soža i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj istakli su važnost skupa pozdravljajući potez Vlade da na terenu iz prve ruke sasluša probleme poduzetnika.

Ministrica Dalić poduzetnike je upoznala s Akcijskim planom za administrativno rasterećenje gospodarstva, što je prvi korak prema sistematskom i kontinuiranom procesu pojednostavljenja i pojeftinjenja birokratiziranosti i prevelike administracije.

Akcijski plan sadrži 104 mjere i predstavlja prvi korak reforme poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Trenutno obuhvaća sedam poslovnih područja koja se odnose na zaštitu na radu, sanitarno-tehničke uvjete i odrednice poslovanja, postupke otvaranja tvrtki, trgovinu i promet nekretninama te liberalizaciju pojedinih profesionalnih usluga s ciljem boljeg pristupa tržištu i bržeg pokretanja poslovanja u domeni usluga.

Akcijski plan uvodi online obrazac za procjenu rizika od zaštite na radu, što će malim poduzetnicima otvoriti mogućnost da to rade sami putem strukturiranoga obrasca koji će osigurati da izrađena procjena u potpunosti bude prihvatljiva inspektorima. „Smatramo da će to donijeti i do 50 posto uštede u vremenu izrade dokumentacije“, rekla je Dalić.

Akcijskim planom predviđeno je smanjenje cijena i skraćeno trajanje obrazovanja o zaštiti na radu, a pojeftinit će i obrazovanje osoba zaduženih za prvu pomoć. Društva s ograničenom odgovornošću i jednostavna društva s ograničenom odgovornošću moći će se osnovati elektronički, bez javno bilježničke ovjere, pečata i plaćanja biljega.

„Vremenski okvir za primjenu plana jest 2017. godina, a najveći dio izmjena iz prva dva područja provest će se tijekom prve polovine godine“, kazala je Dalić.


Poduzetnici i predstavlici lokalne samouprave na okruglom stolu.JPG

Poduzetnici i predstavnici lokalne samouprave na okruglom stolu u Šibeniku; Izvor: HGK; Snimio: ŽK Šibenik.

Nakon predstavljanja Akcijskog plana, na okruglom stolu ministrica Dalić odgovarala je na mnogobrojna pitanja gospodarstvenika i obrtnika. Najviše pitanja odnosilo se na plaćanje HRT-ove pristojbe, plaćanje odvoza otpada prema kvadraturi poslovnog prostora umjesto prema količini proizvedenoga opada, naplate potraživanja, zaštite domaćih proizvođača itd.

O aktualnim problemima svoga područja govorili su župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Na okruglom stolu koji su organizirali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo gospodarstva i ŽK Šibenik, uz šezdesetak gospodarstvenika i obrtnika sudjelovali su i šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i dogradonačelnik Danijel Mileta, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, gradonačelnica Vodica i saborska zastupnica HDZ-a Branka Juričev Martinčev te gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić.