Vrijeme održavanja: 14.12.2019.

Udruga dalmatinskih uljara održala je devete Dane mladog maslinova ulja u Dalmaciji, 14. prosinca u hotelu Olympia u Vodicama

Objavljeno: 17. 12. 2019. , Ažurirano: 17. 12. 2019.

Ova međunarodna manifestacija, čiji je ŽK Šibenik jedan od suorganizatora, održala se već devetu godinu i na njoj su se okupili, predstavili i educirali maslinari i uljari te svi zaljubljenici u masline i maslinovo ulje.

Prvi je dio manifestacije bio natjecateljski, a za dobivanje nagrade za najbolje mlado maslinovo ulje konkurirali su domaći i inozemni uljari. Na analizu su predana 274 uzorka maslinova ulja. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivali su kemijske parametre, a stručno osposobljeni kušači maslinova ulja udruge Olea Šibenik ocijenili su organoleptiku.

U dvorani hotela Olympia posjetitelji su mogli kušati prvih deset najbolje ocijenjenih maslinovih ulja, razgledati poljoprivredne strojeve i alate za maslinare i uljare te se družiti uz pića i slastice proizvođača Šibensko-kninske županije. Djelatnici ŽK Šibenik promovoriali su znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

Davor Antica, Jelena Zorica.JPG
Davor Antica i Jelena Zorica; Izvor: HGK


U drugom dijelu manifestacije održana su predavanja o zaštiti, uzgoju i unapređenju maslinarstva. Na predavanjima se moglo čuti dosta zanimljivih stručnih iskustava i analiza problema u maslinarskoj proizvodnji, primjeni pesticida, klimatološkim promjenama te prednostima i manama navodnjavanja maslina. O kemijskoj analizi maslinovih ulja govorila je Nina Vuletin iz Zavoda za javno zdravstvo, a Davor Antica, viši stručni suradnik ŽK Šibenik, održao je predavanje o senzorici maslinovih ulja pristiglih na manifestaciju.

Davor Antica.JPG
Davor Antica; Izvor: HGK


Nakon održanih predavanja na svečanoj su večeri dodijeljene nagrade za najbolja mlada maslinova ulja.

Šampion manifestacije i šampion višesortnih ulja je ulje Milana Gulana, a šampion u kategoriji monosortnih ulja je ulje OPG-a Lupić.

Drugo je mjesto pripalo Đaniju Lubianu, a treće mjesto OPG-u Nikole Šiška.

Uljare koje su preradile ulja šampiona su uljara Nadin i uljara San Antonio.

Iako je urod maslina u 2019. znatno podbacio u odnosu na prethodne godine, kvaliteta maslinovih ulja pristiglih uzoraka bila je jako dobra. Na devetu su manifestaciju na ocjenjivanje ulja pristigla 274 uzorka, među kojima je 81 posto ulja ekstra djevičanske kvalitete, a po bodovima su 122 ulja dobila zlatnu medalju, 50 ulja srebrnu medalju, 34 ulja brončanu medalju, a 17 ulja dobilo je diplomu za ekstra djevičansku kvalitetu. Diplomu za djevičansku kvalitetu dobilo je 51 ulje.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Šibensko-kninske županije, u suorganizaciji udruge senzornih analitičara Olea iz Šibenika, Regionalne razvojne agencije Šibenik, Zavoda za javno zdravstvo Šibenik, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva i Hrvatske gospodarske komore.