Vrijeme održavanja: 25.10.2019.

Objavljeno: 28. 10. 2019. , Ažurirano: 28. 10. 2019.

Šibenik i Šibensko-kninska županija nastavljaju s višegodišnjim pozitivnim gospodarskim trendovima. Prošle je godine nezaposlenost pala za gotovo 20 posto, a otvoreno je oko tisuću novih radnih mjesta.
Turistička renesansa se očituje u porastu broja noćenja za više od 500.000 u posljednje tri godine. U istom razdoblju je broj izdanih građevinskih dozvola rastao po dvoznamenkastim stopama, a dovoljna je kratka šetnja gradom da se vidi kako se pametno iskorištavaju i sredstva iz EU fondova.
Za ravnomjeran razvoj županije potrebno je staviti naglasak na razvoj potencijala poduzetničkih zona u zaleđu koji su zasad nedovoljno iskorišteni.
Gospodarstvo županije i grada u prošloj je godini osjetilo gubitak TLM-a, ali to je tako u biznisu. Tržište čini svoje i oni koji nisu u stanju držati korak jednostavno nestaju. S druge strane, to oslobađa prostor novim igračima, a dodjela današnjih nagrada pokazuje da se ovaj kraj itekako ima čime pohvaliti po pitanju kvalitete.
Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što mogu dodijeliti plakete najboljima od najboljih iz ovog kraja. Nadam se da će kandidata za ovo priznanje ubuduće biti sve više i više. – rekao je Josip Zaher te čestitao nagrađenim tvrtkama.

U svome obraćanju Šibensko-kninski župan Goran Pauk čestitao je nagrađenim tvrtkama koje su, zahvaljujući upornom radu i jasnim vizijama, postigle zavidne rezultate. Županija kontinuirano nastoji subvencijama i poticajima pomoći poduzetnicima. - rekao je Pauk.

Ove godine u kategoriji velikih tvrtki bile su nominirane tri tvrtke. Veseli da se u taj krug vratio Impol-TLM što govori o činjenici da prerađivačka industrija u Šibensko-kninskoj županiji jest dominantna gospodarska djelatnost, što daje stabilnost ukupnim gospodarskim prilikama. Tu je i ZM Vikom te dobitnik Djelo koje iz godine u godinu ima porast svih pokazatelja poslovanja. – rekao je Soža.

Tvrtka Marinetek Adriatic d.o.o. najuspješnija je u kategoriji malih. Marinetek iz Šibenika ovlašteni je zastupnik za proizvodnju i prodaju cjelokupne opreme za marine brenda Marinetek i nudi širok asortiman pontona, u rasponu od lakih drvenih pontona do teških valobrana, kao i bogat izbor standardne i sigurnosne opreme za pontone i marine. U skladu sa potrebama i željama investitora u mogućnosti su isporučiti maritimni dio marine po sistemu „ključ u ruke“ od zajedničke izrade idejnog rješenja, do marine instalirane i spremne za upotrebu. Marinetekov neprekidan proizvodni razvoj, usavršeni procesi proizvodnje u modernim tvornicama i više od 30 godina iskustva u gradnji pontona i razvoju marina doprinijeli su uspjehu tvrtke Marinetek na međunarodnom tržištu.

Zlatnu plaketu direktoru tvrtke Borisu Miškiću uručio je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta.

Boris Miškić, Ivan Soža.jpg

Boris Miškić, Ivan Soža, Danijel Mileta; Izvor: HGK; Snimio: Mario Marotti.

U kategoriji srednjih tvrtki, za četvrtu uzastopnu nominaciju, Kristalnu plaketu je dobila tvrtka Knauf d. o. o., Knin. Knauf d. o. o. Knin dio je međunarodne grupacije Knauf, svjetskog lidera u proizvodnji sustava suhe gradnje, žbuka i izolacija. Prokuristu Knaufa Dejanu Vapskom Kristalnu plaketu je uručio župan Goran Pauk.

Pauk, Vabski, Soža.jpg

Goran Pauk, Dejan Vapski, Ivan Soža; Izvor: HGK; Snimio: Mario Marotti.

Najuspješnije trgovačko društvo u kategoriji velikih tvrtki jest Djelo d.o.o. koji je jedini domaći trgovački i ujedno trgovački lanac s najvećim brojem trgovina u Šibensko – kninskoj županiji. Tvrtka Djelo d.o.o. osnovana je 1990. godine, a od 2008. godine je članica Ultragros grupacije - udruženja hrvatskih trgovačkih kuća. Danas Djelo ima 64 trgovine i oko 400 zaposlenih dok u sezoni ta brojka doseže i do 500 zaposlenika. Cjelokupna proizvodnja – od nabave do trgovine odvija se u Šibensko-kninskoj županiji. Direktoru Djela d. o. o. Tediju Slamiću Zlatnu je plaketu uručio potpredsjednik HGK Josip Zaher.

Zaher, Soža i Slamić sa suradicima.jpg

Josip Zaher, Ivan Soža i Tedi Slamić sa suradnicima; Izvor: HGK; Snimio: Mario Marotti.

Priznanje HGK povodom 60 godina rada te iznimnog doprinosa razvitku hrvatskoga gospodarstva tvrtki Vinoplod-Vinarija d.d. Šibenik, direktoru tvrtke Damiru Lasanu uručio je predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža.

Na sjednici je predsjednik Soža uručio Zahvalnicu članu Gospodarskog vijeća ŽK Šibenik Josipu Dičaku za dvadesetpetogodišnje obavljanje dužnosti u Vijeću, a Zahvalnicu za desetogodišnje obavljanje dužnosti u Vijeću dobio je Davor Škugor.

Na Svečanoj su sjednici, uz predstavnike nagrađenih tvrtki, bili članovi Gospodarskog vijeća ŽK Šibenik, predstavnici Županije i gradova, lokalne uprave i samouprave, gospodarstvenici te predstavnici medija.