Vrijeme održavanja: 28.01.2020.

Objavljeno: 31. 01. 2020. , Ažurirano: 31. 01. 2020.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka 28. siječnja, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede RH, održana je radionica o doniranju hrane. Na radionici su predstavnici tvrtki saznali kako donirati hranu u nekoliko jednostavnih koraka, kako ostvariti porezne olakšice na doniranu hranu, što donose nova pravila za doniranje hrane te kako funkcionira za to namijenjen IT sustav.

Vlada Republike Hrvatske je još u lipnju 2019. godine donijela Plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane 2019. – 2022. koji je ujedno i prvi takav dokument u Republici Hrvatskoj s ključnim mjerama i pripadajućim aktivnostima kojima se djeluje na sprečavanje otpada od hrane duž cijelog prehrambenog lanca. Plan prati i program za provedbu koji sadrži pregled mjera i aktivnosti kako bi se unaprijedio sustav doniranja hrane u Republici Hrvatskoj. Uprvo je provedba mjera i aktivnosti koje provodi Ministarstvo poljoprovrede Republike Hrvatske u suradnji sa suradnicima bila tema održane radinice.

U listopadu 2019. godine donesen je Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje kojim se pojednostavljuje sam proces doniranja. Uvedene su i porezne olakšice na hranu doniranu prije isteka roka njena trajanja kao i mogućnost darivanja hrane nakon isteka datuma označenog s najbolje upotrijebiti do, pod uvjetom da je hrana sigurna i da posrednik i krajnji primatelj prihvaćaju tu hranu. Također, administrativno se rasteretilo donatore i posrednike u lancu doniranja hrane. Ministarstvo poljoprivrede RH izdalo je i Vodič o doniranju hrane čija je svrha olakšati dionicima sustava doniranje. Vodič daje smjernice za postupanje i primjere iz prakse povezane s propisima o hrani, doniranju hrane te tumačenje odredbi propisa i poreznim olakšicama koje mogu koristiti donatori hrane. Na radionici je predstavljen i IT sustav za doniranje hrane – e doniranje, komunikacijska platforma za donatore i posrednike kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane.

Budući da se Hrvatskoj godišnje baci oko 400 tisuća tona hrane, od čega 55 posto u kućanstvima, a 45 posto na polju, u preradi ili tijekom distribucije a istodobno je oko 26 posto osoba u riziku od siromaštva, očekuje se da će provedba mjera kojima se unapređuje  sustav doniranja hrane zasigurno doprinijeti rješavanju problematike zbrinjavanja njezinih viškova.