Objavljeno: 26. 02. 2020. , Ažurirano: 18. 10. 2021.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka jedan je od partnera u projektu BEST MED. Cilj ovoga strateškog projekta unutar platforme PANORAMED (programa Interreg Mediterranean) jest razviti sustav integralnog planiranja na više razina i inovativnu ponudu za razvoj šire razvojne strategije smanjenja sezonalnosti na području Mediterana te jačanje učinkovite transnacionalne suradnje. Također, projekt će pridonijeti poboljšanomu političkom okruženju i procesima u turizmu pojednostavnjenjem okvira politika za poboljšanje poslovnog ekosustava.

Svi partneri na projektu susreću se s problemom sezonalnosti i usmjerenosti na obalni turizam. Smanjenje sezonalnosti ne bi trebalo biti povezano sa smanjenjem broja dolazaka turista na područje Mediterana, već je potrebno povećati broj posjeta, ali na pametan, održiv i jednak način. Nužno je predstaviti plan mogućnosti u području Mediterana, koji je prikladan za održivi turizam (npr. povećati vidljivost manje poznatih područja) te istodobno objediniti cjelogodišnju ponudu Mediterana.

Provedba projekta rezultirat će razvojem sustava aktivnog uključivanja teritorija pojedinih zemalja partnera u sklopu međusektorskih veza koje će pridonijeti planiranju održivog turizma u području Mediterana i njegovoj diversifikaciji.

U sklopu projekta razvit će se uspješni alati, metode, tehnike i protokoli usmjereni na poboljšanje inovacijskoga kapaciteta svih dionika.

Vodeći je partner projekta vrijednog 2.980.000 eura andaluzijska javna ustanova El Legado Andalus iz Španjolske. Projekt traje od 1. studenoga 2019. do 30. lipnja 2022. godine.

Više informacija na www.best-med.interreg-med.eu