Vrijeme održavanja: 29.09.2020. - 29.10.2020.

Objavljeno: 02. 10. 2020. , Ažurirano: 02. 12. 2020.

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Alan Bowman sastao se s čelnim ljudima HGK – Županijske komore Rijeka, 29. rujna. Na sastanku je bilo riječi o Trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade (The Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA).

V.d. predsjednika ŽK Rijeka Heri Bezić je izrazio veliko zadovoljstvo uspješnom primopredajom broda Algoma Interpid za prijevoz rasutih tereta kanadskom naručitelju u riječkom brodogradilištu 3. maj, čime se jača hrvatsko kanadska gospodarska suradnja i robna razmjena, a osobito hrvatski izvoz.

Na tom tragu, istaknuo je kako su primjenom CETA sporazuma od 21. rujna 2017. godine za hrvatske tvrtke, kao i europske, osigurane povoljnije carine između EU i Kanade. Najpovoljnije carine su za izvoz namještaja, određenih prehrambenih proizvoda te odjeću i obuću. To znači da se od stupanja sporazuma na snagu primjenjuju svi trgovinski značajni elementi sporazuma, uključujući ukidanje 98 % carina na trgovinu između Kanade i EU-a, pristup tržištu i regulatornu suradnju.

"CETA je najambiciozniji i najnapredniji trgovinski sporazum o kojem su Kanada i Europska unija ikada pregovarale. Većina odredbi sporazuma stupila je na snagu u rujnu 2018. godine. Kroz odgovornu gospodarsku suradnju između dva partnera sa sličnim vrijednostima, poboljšat će se slobodna i pravedna trgovina te životni standard", naglasio je Bowman.

Na sastanku su bili i predstavnici tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu – Dunja Siuc Valković iz tvrtke JGL d.d. te Goran Orlić iz tvrtke SKORING d.o.o., upravo iz  farmaceutske i brodograđevne industrije koje su istaknuta kao vrlo značajne za daljnju suradnju.

Unaprjeđenje suradnje moguće je kanadskim ulaganjima u Hrvatsku, zatim u naftnom sektoru i infrastrukturnim projektima u Kanadi, u turizmu, energetici, prehrambenoj industriji, drvnoj industriji, elektroindustriji. Kanadska ulaganja u RH su moguća ponajprije u turistički sektor. Na kanadsko tržište mogli bi se plasirati: prehrambeni proizvodi, proizvodi drvne industrije (sirovi trupci, dijelovi namještaja, namještaj), dijelovi za termoelektrane, dijelovi za automobilsku industriju, strojevi za obradu metala  itd.