Objavljeno: 21. 06. 2019. , Ažurirano: 21. 06. 2019.

HGK – Županijska komora Pula, Fakultet informatike u Puli i tvrtka Penta d.o.o. organizirali su, u srijedu, 19. lipnja, predavanje o IoT (Internet of Things) tehnologiji.

Predstavnici pulskog fakulteta Siniša Sovilj, Ingrid Hrga i Nikola Tanković predstavili su kolegije koji se izvode na Fakultetu te posebice projekte koje provodi studenti. Projekti se temelje, među ostalim, i na IoT tehnologiji, usmjereni su na konkretna, praktična rješenja, a dostupni su na poveznici: https://github.com/unipu-ict

"IoT (Internet of Things) predstavlja mrežu ugradbenih uređaja sa senzorima, aktuatorima i mrežnom karticom čime je omogućeno povezivanje i razmjena podataka o fizičkim objektima (udaljeno praćenje i/ili upravljanje) putem postojeće internetske infrastrukture", rekao je Sovilj. Pritom takvi objekti ili stvari mogu predstavljati uređaje, procese, zgrade, vozila, osobe i dr. no moraju imati jedinstveni komunikator i mogućnost komunikacije te mogućnost tzv. senziranja i/ili kontrole.

Konkretan primjer primjene IoT tehnologije u pametnim gradovima predstavio je Oskar Vujičić iz pulske tvrtke Penta. Riječ je o istraživačko-inovativnom projektu AMANDA vrijednosti 4,3 milijuna eura koji se financira iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor (Horizon) 2020, a u kojem uz institute i fakultete sudjeluje i pet tzv. industrijskih partnera iz šest europskih država među kojima je i Penta.

Cilj je projekta stvoriti autonoman i minijaturizirani niz senzora koji se može primijeniti u okolini pametnih gradova u području kontrole prometa, kontrole kvalitete zraka i buke, kao i u području zaštite zgrada i arheoloških spomenika. Projekt je započeo 2018. godine i trajat će tri godine, a detaljnije infomacije dostupne na poveznici: www.amanda-project.eu

Događanje je bilo namijenjeno tvrtkama iz sektora prometa, industrije i IT-a, komunalnim i javnim gradskim tvrtkama te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.