Tečaj hrvatskog jezika za strance
Izvor: Pexels

Ubrzani početnički tečaj hrvatskog jezika za strance


Objavljeno: 17. 03. 2023. , Ažurirano: 15. 01. 2024.


Cilj je programa kroz komunikacijski pristup poučavanju jezika omogućiti polaznicima stjecanje komunikacijske kompetencije na hrvatskome jeziku na početnoj razini. U skladu s time, polaznike će se nastojati opremiti znanjima koja su im potrebna za komuniciranje na hrvatskome jeziku u svakodnevnim poslovnim i privatnim situacijama.        

Republiku Hrvatsku kao mjesto svojeg života i rada svake godine odabire sve više državljana stranih zemalja koji su govornici različitih jezika. Usprkos sveprisutnoj dominaciji engleskoga, ovladavanje i služenje jezikom sredine u kojoj živi, bez obzira na to je li riječ o svjetskom jeziku ili malom nacionalnom jeziku, pojedincu donosi golemu prednost u svakodnevnim interakcijama s okolinom, samostalnost u komunikaciji i naposljetku podiže kvalitetu života u novoj i često nepoznatoj sredini. Zbog sve većih potreba za uvozom kvalitetne radne snage iz nama stranih govornih područja, detektiranih u različitim djelatnostima, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Otočac pokreće ubrzani početnički tečaj hrvatskog jezika za strance, kojega će u realnom vremenu biti moguće pratiti uživo u učionici ŽK Otočac i online

Svrha osnovnog ubrzanog tečaja učenja hrvatskog jezika za strance je stvoriti temeljno razumijevanje hrvatskog jezika koje će omogućiti stranim radnicima komunicirati na jednostavnim razinama (A1 i A2), razumjeti i izraziti se u svakodnevnim situacijama te lakše integrirati u hrvatsko društvo.

Četiri osnovna ishoda pohađanja intenzivnog početničkog tečaja hrvatskog jezika za strance su:

  1. Razumijevanje osnovnih gramatičkih struktura i pravila hrvatskog jezika, uključujući glagolska vremena, padeže, rodove i osnovnu leksiku.
  2. Razvijanje sposobnosti komunikacije na hrvatskom jeziku u svakodnevnim situacijama, kao što su upoznavanje s ljudima, razgovor u trgovini, restoranu i sl.
  3. Razvijanje sposobnosti čitanja i pisanja na hrvatskom jeziku, što će pomoći strancima da bolje razumiju hrvatske tekstove i da se uključe u hrvatsko društvo putem pisanja poruka, e-mailova i dr.
  4. Stjecanje povjerenja u vlastite sposobnosti za razumijevanje i korištenje hrvatskog jezika, kao i sposobnosti za daljnje učenje i usavršavanje jezika.

 

Način izvođenja edukacije i cijena tečaja

Predavanje se izvodi na engleskom jeziku, stoga je preduvjet znanje engleskog kao pomoćnog jezika.

Ukupno trajanje je 40 školskih sati, a dinamika održavanja je po principu: 1. tjedan: ponedjeljak, srijeda, petak: 2. tjedan: utorak, četvrtak… / po dva školska sata u poslijepodnevnom terminu.

Tečaj se izvodi u hibridnom obliku (uživo u učionici i/ili online, po izboru), a predavanja se prate u realnom vremenu. Maksimalan broj polaznika u grupi je 20 osoba. Za izvođenje tečaja samo uživo u učionici maksimalni broj polaznika je 10 osoba.

Polaznici imaju mogućnost korištenja snimke predavanja, koja će im biti aktivna 5 dana.

Cijena tečaja po polazniku iznosi 200 EUR (cijena je iskazana bez PDV-a). Ukoliko troškove tečaja za polaznika plaća tvrtka članica HGK koja plaća članarinu, ostvaruje popust sukladno kategoriji članstva u koju je članica razvrstana (G1 – 10%, G2 -15% ili G3 – 20%).

U ponudi je i individualni model učenja hrvatskoga jezika prema zahtjevima i potrebama polaznika po cijeni od 25 EUR po satu (cijena je iskazana bez PDV-a), a satnica se prilagođava individualnim potrebama polaznika nakon preliminarnog razgovora i dogovora s predavačem.

Pohađanje našeg početnog tečaja hrvatskog jezika online ima nekoliko prednosti:

Udobnost: Polaznici mogu pohađati tečaj iz udobnosti vlastitog doma ili bilo kojeg drugog mjesta koje im odgovara, uz uvjet da imaju pristup internetu te računalo, tablet ili pametni mobitel kako bi mogli pratiti predavanja. Nema potrebe za putovanjem do učionice, a samim tim ni troškova putovanja.

Interaktivnost: Polaznici u učenju koriste razne alate, poput interaktivnih vježbi, kvizova, video lekcija i provjere znanja, što čini učenje hrvatskog jezika zabavnijim i učinkovitijim.

Ušteda vremena i novca: Polaznici štede novac na putnim troškovima i drugim troškovima koji bi inače bili potrebni da bi pohađali tečaj u učionici.

Mogućnost korištenja snimke predavanja: Polaznicima je snimka predavanja dostupna 5 dana iza predavanja, kako bi je kasnije mogli pregledavati i ponavljati gradivo ili nadoknaditi propušteno ukoliko su bili spriječeni pratiti predavanje u realnom vremenu.

 

Poslodavce molimo za pomoć oko prijave zainteresiranih radnika, tako da prvo upute iskaz interesa putem forme u nastavku teksta. Nakon predbilježbe ćemo Vas direktno kontaktirati kako bismo prikupili potrebne podatke o svakom polazniku. Očekivani početak tečaja je 1. lipnja 2023. godine, a točnom terminu početka zainteresirane ćemo obavijestiti čim se formira grupa.