Terezijanski sajam

HGK ŽK Otočac / Frana Lokas-Mudrovčić
Opći cilj projekta je predstaviti, promovirati i unaprijediti lokalno poduzetništvo kroz oživljavanje i očuvanje bogate zanatske tradicije, sustavno promicanje tradicijskih i umjetničkih obrta te domaće proizvodnje i valorizacija tog dijela baštine kroz turističku ponudu. Specifični ciljevi projekta su: skrenuti pozornost i senzibilizirati javnost na vrijednost sačuvanih znanja i vještina u tradicijskom rukotvorstvu u Ličko-senjskoj županiji; približiti široj zajednici raznolikost tradicijskih obrta i proizvoda u Ličko-senjskoj županiji; poticati građane na aktivnije uključivanje u očuvanje i razvoj sela i proizvoda sela; stvoriti priliku postojećim obrtnicima i udrugama da prikažu svoj rad, da se međusobno bolje upoznaju, razmjene iskustva i ideje te planiraju buduće zajedničke aktivnosti za dobrobit zajednice; upoznati potencijalne donatore s mogućnostima ulaganja u ovaj oblik gospodarske djelatnosti.

Terezijanski sajam tradicijskih obrta, na kojemu se organiziraju otvorene radionice starih zanata s ciljem poticanja šire zajednice na očuvanje i aktivnije bavljenje tradicijskim zanatima, održava se u mjesecu rujnu, paralelno s akcijom HGK 'Kupujmo Hrvatsko'.

Terezijanski sajam je prikaz sačuvanih tradicijskih obrta koje i dan danas njeguju udruge i obrtnici Ličko-senjske županije, kao i udruge - gosti koji djeluju u susjednim županijama. Na ovom sajmu oživljavaju se već pomalo zaboravljene vještine kroz žive radionice – preradu i ručnu obradu vune, izradu drvenarije, umjetničkog nakita, uporabnih predmeta od gline i sl. U otvorenim tradicijskim radionicama u kojima izlagači predstavljaju svoj rad, istovremeno se pruža mogućnost posjetiteljima da se okušaju u nekim vještinama.

Osim obavezne „žive“ radionice, svaki izlagač i prodaje svoje proizvode na sajmu, čije je održavanje, ispravom od 13. rujna 1746. g, osobno odobrila carica Marija Terezija, iz zahvalnosti Otočanima na pomoći koju su joj pružili u ratu za austrijsko nasljedstvo, te u tri rata protiv pruskog kralja Fridricha II. Održavanjem Terezijanskog sajma oživljava se na svojevrstan način dio otočke povijesti, a kao sajamska manifestacija Županijske komore Otočac održala se 7 puta.

Kontakti

  • Županijska komora Otočac Adresa: K. Zvonimira 16 53220 Otočac Email: hgkot@hgk.hr Tel: +385 53 771 001 Tel 1: +385 53 773 307 Fax: +385 53 771 130 predsjednik: Joso Brajković direktor: Milan Kranjčević
  • Županijska komora Otočac Tel: +385 53 771 001 Email: hgkot@hgk.hr