Vrijeme održavanja: 04.05.2019.

Brojni gosti razmijenili iskustva u turizmu dviju regija

Objavljeno: 15. 04. 2019. , Ažurirano: 31. 10. 2019.

Peti Forum obiteljskog smještaja održan je 4. svibnja u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu. Joso Brajković, predsjednik HGK – ŽK Otočac, Antonija Bićanić, v.d. pročelnica Ureda gradonačelnika Otočca i Sanja Burić, predsjednica Sekcije Zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika - Karlovac, na početku su poželjeli dobrodošlicu svima povezanima s obiteljskim smještajem na području Karlovačke i Ličko-senjske županije.

U nizu predavanja o regulativnom okviru polaznici su slušali o Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, obvezama iznajmljivača stanova, soba i postelja putnicima i turistima prema Zakonu o porezu na dohodak i Zakonu o porezu na dodanu vrijednost te o turističkoj inspekciji. Prisutni iznajmljivači bili su vrlo zainteresirani za zakonski okvir, nakon čega je uslijedio blok predavanja Vesne Bartolović-Stančić iz HBOR-a o financiranju privatnih iznajmljivača u suradnji s Ministarstvom turizma te mogućnostima kreditiranja turističkih projekata kreditima Raiffeisen Banke, koje su za fizičke i pravne osobe predstavili Marija Jakić i Miroslav Kelečić.

Nakon predstavljanja PRIMA namještaja iz Ogulina, dugogodišnji je posjetitelj Gacke, Nijemac Sigmar Schmid objasnio zašto već nekoliko desetljeća dolazi u Gacku dolinu i što ga to posebno privlači u našim krajevima. Iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ankica Grabašnjak sudionicima je predstavila brendiranje obiteljskog smještaja Blue & Green Homestay te objasnila kako se mogu uključiti u proces dizanja kvalitete svog smještaja na vrlo konkretnim primjerima. Uslijedila su predavanja Ane Peruničić, direktorice IN-Q d.o.o. i Petra Tante, direktora CTA komunikacija, o konkurentnosti i digitalnom marketingu u službi turizma.

Nakon priče o uspjehu Apartmana Sabina iz Fužina, mogućnosti umrežavanja u turizmu predstavili su Željka Brozović iz agencije Natura-Turist s Plitvičkih jezera, Marzito Travel iz Karlovca te Vanja Keletić iz Plitvice Art Farma iz Grabovca. Manja Kostelac Gomerčić iz Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo “Baštinica” predstavila je interpretativno vođenje kao jamstvo očuvanja baštine, a nakon događanja sve sudionike je i uživo provela baštinom Grada Otočca i Gacke. 

Organizator Regionalnog foruma jest Sekcija Zajednice obiteljskog turizma za regiju Lika - Karlovac, koja djeluje među članicama županijskih komora Karlovac i Otočac.