Pogon tvrtke Tersa
Izvor: HGK

ŽK Osijek u posjetu tvrtkama Tersa i Topola palete


Objavljeno: 02. 03. 2021. , Ažurirano: 05. 03. 2021.


Nakon što je Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK pokrenulo dubinsko snimanje stanja u drvnoj industriji i proizvodnji namještaja, a vezano uz investicijski potencijal i osiguranje sredstava za restrukturiranje sektora, Igor Mikulić iz ŽK Osijek posjetio je 2. ožujka tvrtke Tersa d.o.o. i Topola palete d.o.o.

Tersa 3.jpg
Proizvodnja drvenih briketa u tvrtki Tersa d.o.o.; Izvor: HGK.


Tvrtka Tersa suvremena je tvrtka drvne industrije sa sjedištem i proizvodnim pogonima u Črnkovcima. U vlasništvu je Vlade Šakića. Tersa godišnje prerađuje oko 10.000 prostornih metara drveta i zapošljava 85 radnika. U proizvodnom asortimanu tvrtke je namještaj, sobna vrata, drveni briketi, različiti drugi drveni elementi i poluproizvodi. Čak 90 posto svojih prihoda tvrtka ostvaruje na inozemnim tržištima, prvenstveno izvozom u zapadnoeuropske zemlje. Tersa je na tržište izašla s ponudom potpuno opremeljene drvene ekološke mobilne kuće, koja se najčešće koristi u kampovima u turističke svrhe.

Tersa_Vlado Šakić.jpg
Vlado Šakić, vlasnik i direktor tvrtke Tersa d.o.o.; Izvor: HGK.


Izuzetno velika investicija tvrtke, kogeneracijsko postrojenje vrijedno nešto više od 20 milijuna kuna, odnedavno je u probnom radu. Tersa je taj projekt realizirala uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj (70 posto nepovratnih sredstava). Kogeneracija omogućava veliku korist tvrtki proizvodnjom 400 kW električne i 615 kW toplinske energije iz obnovljivih izvora, odnosno drvnog otpada koji nastaje u proizvodnji u Tersi.

Topola palete_Dario Bošnjak.jpg
Dario Bošnjak, vlasnik i direktor tvrtke Topola palete d.o.o.; Izvor: HGK.


Vlasniku tvrtke Mikulić je pojasnio važnost istraživanja čiji je nositelj Odbor za EU fondove i politike koji djeluje pri Udruženju drvno-prerađivačke industrije HGK, kako bi se dobili jasni pokazatelji i potencijali drvno-prerađivačke industrije neophodni za programiranje strateških dokumenata. O istoj je stvari informirao i Daria Bošnjaka, vlasnika tvrtke Topola palete, sa sjedištem u mjestu Kunišinci.

Topola palete manja je tvrtka, koja zapošljava sedam radnika i godišnje preradi 1.100 prostornih metara trupaca. Najveći dio proizvodnje odnosi se na izradu drvenih paleta koje prodaje na domaćem tržištu. Bošnjak je istaknuo da je tvrtka u 2020. zbog orijentacije na domaće tržište imala pad prihoda u proljetnim mjesecima zatvorenosti zbog koronakrize, ali da je proizvodnja nakon toga normalizirana.