Vrijeme održavanja: 08.03.2018.

Objavljeno: 21. 02. 2018. , Ažurirano: 27. 02. 2018.

Županijska komora Osijek u suradnji s Građevinskim fakultetom Zagreb i Sektorom za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK organizira radionicu Kako graditi zgrade gotovo nulte energije (ZG0E) koja će se održati u četvrtak, 8. ožujka, od 8.30 do 17 sati u Županijskoj komori Osijek, na adresi Europske avenije 13.

Od početka 2018. godine obaveza je investitora ali i projektanata, izvođača i nadzora da sve nove javne zgrade budu građene po zahtjevima za Zgrade gotovo nulte energije. Od 2019. odnosno 2020. godine ta obaveza nastupa i za sve ostale nove zgrade. Zahtjevi za te zgrade postavljaju novu razinu građenja za koju se treba pripremiti te uputiti na detalje kojima se zadovoljavaju zahtjevi za ZG0E.

Ovim bi programom stručnog usavršavanja svi polaznici (nadzorni inženjeri, voditelji radova, izvođači, projektanti i arhitekti) dobili nova znanja koja obuhvaćaju sljedeće:

  • Definicija zgrade gotovo nulte energije i zahtjevi za te zgrade ovisno o namjeni i klimatskim uvjetima lokacije zgrade.
  • Izvedba elemenata ovojnice zgrade (temelja, zidova, krovova…) s naglaskom na pravilima ugradnje uz korištenje proizvoda kojima se mogu zadovoljiti definirani zahtjevi.
  • Prikaz detalja kod ugradnje prozora i vrata koje treba zadovoljiti kako se ne bi javljala naknadna građevinska šteta.
  • Utjecaj toplinskih mostova i njihovo minimiziranje.
  • Kako ostvariti zahtjev zrakopropusnosti, kada i kako (Blower door) ga ispitati kako bi se minimizirali troškovi rješavanja grešaka.
  • Pravila izvedbe kontaktne i ventilirane fasade s posebnim osvrtom na najčešće greške.

Program radionice nalazi se u pratećim dokumentima. Za sudjelovanje na radionici potrebno je najkasnije do 7. ožujka popuniti online prijavu u nastavku ovog teksta.

Kontakt-osoba u ŽK Osijek je Josipa Weber Tojagić, jweber@hgk.hr, Odsjek za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, telefon: 031/223-820.