Vrijeme održavanja: 30.11.2018.

Objavljeno: 20. 11. 2018. , Ažurirano: 04. 12. 2018.

Županijska komora Osijek u studenome 2018., u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka i Općinom Semeljci, organizirala je 14. edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera. Na natjecanje je bilo prijavljeno ukupno 205 uzoraka, od toga 156 voćnih rakija i 49 likera. Organoleptičko ocjenjivanje održano je 19. studenoga u ŽK Osijek.

Od prijavljenih uzoraka rakija i likera izvrsnom kvalitetom ocijenjeno je 30 uzoraka koji su dobili zlatne medalje. Srebrne medalje za vrlo dobru kvalitetu dobilo je 50 uzoraka, a za dobru kvalitetu 78 uzoraka dobilo je brončanu medalju. Ostali natjecatelji dobili su diplome za sudjelovanje.

Proglašenje rezultata te dodjela priznanja i nagrada održani su 30. studenoga u Općini Semeljci. Program je vodila Vesna Kaselj s Radio Đakova. Skup je pozdravio Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci. O manifestaciji je govorio Ernest Nad iz HGK - ŽK Osijek, tajnik Organizacijskog odbora ocjenjivanja.

Zoran Kovačević, predsjednik HGK - ŽK Osijek dodijelio je nagrade proizvođačima najbolje ocijenjenih rakija.

Marin Peran iz Belog Manastira proizvođač je najbolje ocijenjene šljivovice koja je ovogodišnji šampion natjecanja:

Najbolju rakiju od jabuke imao je Goran Klajzner iz Koprivnice:

 

Najboljim lozovačama proglašene su rakije Željka Bratića iz Čepina i Filipa Vuksanovića iz Samobora:

Martin Miljević iz Privlake imao je najbolji liker od višnje:

I ove kao i prošle godine nekoliko je uzoraka rakije i likera ocijenjeno s maksimalnih 100 bodova. To su, uz spomenuti liker od višnje, i liker od oraha obrta Trnjačani iz Starog Petrovog Sela, medni liker, liker od rogača i liker rozulin Nature Antunović iz Orebića, liker od marelice EKO OPG-a Pavičić iz Petrijevaca te liker od lješnjaka Von den Nuts tvrtke Good Spirit d.o.o. iz Čakovca.

Prije samog proglašenja održan je edukativno-stručni skup. Ruža Skenderović iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe govorila je o proizvodnji voćnih rakija. O iskustvima proizvođača voćnih rakija govorio je vlasnik obrta Romić.

Rezultati 14. edukacijskog ocjenjivanja kvalitete voćnih rakija i likera u ŽK Osijek na ovoj su poveznici