Predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja - ŽK Osijek


Objavljeno: 06. 02. 2023. , Ažurirano: 02. 03. 2023.


U Županijskoj komori Osijek, 24. veljače za poduzetnike je, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizirano predstavljanje mjera aktivne politike zapošljavanja.

Mjere aktivne politike zapoljšavanja predstavio je Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje MROSP.

Na prezentaciji je istaknuto kako se mjerama aktivne politike zapošljavanja želi poticati zapošljavanje ili samozapošljavanje, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje, usavršavanje ili prekvalifikacija nezaposlenih i zaposlenih osoba te potaknuti mobilnost radne snage.

Osim mjera koje su se provodile i u proteklom razdoblju, kreirane su i nove mjere čiji je cilj doprinijeti digitalnoj i zelenoj tranziciji gospodarstva. Provedbe mjera aktivne politke zapošljavanja financirat će se iz ESF+ fonda, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te iz državnog proračuna.

U provođenju mjera posebno mjesto imaju "zelena i digitalna radna mjesta" koja će se sufinancirati u većim iznosima (postocima) nego kod zapošljavanja ili pripravništva za ostale poslove koji se ne smatraju "zelenim ili digitalnim".

Među mjerama aktivne politike zapošljavanja poseban naglasak je stavljen na sustav vaučera, kao mehanizam kojim Vlada Republike Hrvatske intenzivira procese usklađivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada odnosno ulaže u razvoj ljudskih potencijala.

Po završetku prezentacije gosp. Čirko odgovorio je na brojne upite poduzetnika, vezano uz korištenje mjera. Poseban interes iskazan je za mjere koje se odnose na "digitalna radna mjesta".