Vrijeme održavanja: 03.06.2020. - 03.07.2020.

Objavljeno: 03. 06. 2020. , Ažurirano: 03. 06. 2020.

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku organizira 20. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina. Ove se godine prvi put na natjecanje mogu prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Medijski pokrovitelji natjecanja su Glas Slavonije i Agroglas.

Pozivamo vas da sudjelujete na ovom natjecanju.

Na ocjenjivanju možete sudjelovati tako što ćete na našu adresu (HGK – Županijska komora Osijek, Europske avenije 13, 31000 Osijek) dostaviti jedan kulen – uzorak i uz njega podatke o proizvođaču (iz Upisnika registriranih i odobrenih objekata, e-mail i broj telefona).
Rok za dostavu uzorka i ovih podataka je 15. lipnja (kontakt-osoba u ŽK Osijek je Stana Erstić, tel.: 031/223-893).

Prijavljeni uzorci bit će označeni šiframa pod kojima će ih ocijeniti ocjenjivački panel koji čini pet stručnih osoba.

Kuleni prijavljeni za ocjenjivanje, prije organoleptičkog ocjenjivanja, bit će pregledani na trihinelozu metodom umjetne probave. Na svim uzorcima predanog kulena obavit će se fizikalno-kemijska analiza u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, a troškovi analiza za sudionike natjecanja su besplatni. 

Kakvoća kulena/kulina vrednovat će se na osnovi rezultata fizikalno-kemijske analize uzorka i organoleptičkog ocjenjivanja.

Organoleptičkim ocjenjivanjem svaki uzorak kulena može dobiti najviše 100 bodova.

Najbolje ocjenjeni kulen bit će proglašen šampionom 20. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina, a proglašenje pobjednika organizirat ćemo u prvom tjednu srpnja.