Vrijeme održavanja: 30.05.2019.

U Županijskoj komori Osijek 30. lipnja održan je Okrugli stol gospodarskog foruma u okruženju luka unutarnjih voda Dunavskog sliva koji je organiziran u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Govorilo se o razvoju lučkoga gospodarstva, a cilj je bio usmjeriti pozornost na podizanje konkurentnosti prometa na unutarnjim plovnim putovima.

Na raspravi su sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Lučke uprave Osijek, Lučke uprave Vukovar, Luke Vukovar, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, predstavnici jedinica lokalnih samouprava, gospodarstvenici i drugi.

Razgovaralo se o mogućim modelima suradnje s budućim korisnicima zona, odnosno koncesionarima i partnerima i načinu privlačenja novih koncesionara u lučko područje. Tijekom travnja Osijek su posjetili kineski ulagači (CSEBA – Chinese Southeast European Business Association) i iskazali interes za ulaganje u Osječku riječnu luku.

Miroslav Ištuk iz Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture istaknuo je važnost promicanja prebacivanja cestovnog prometa na ekološko prihvatljiviji riječni promet. Naveo je i probleme koji se javljaju u ovom području, a to su velike razlike u vodostaju kod Save i Drave, Sava i Dunav su na granicama sa susjednim državama, sa Srbijom još nije potpisan sporazum o granici na Dunavu, a što sve onemogućuje dovršenje već započetih projekata proširenja kapaciteta luka.