Vrijeme održavanja: 01.07.2019.

Objavljeno: 02. 07. 2019. , Ažurirano: 02. 07. 2019.

U HGK – Županijskoj komori Osijek 1. srpnja održana je tiskovna konferencija Strukovne grupacije biljne proizvodnje o žetvi pšenice i ostalim ozimim kulturama roda 2019. i o Pravilniku o ugovornim odnosima u otkupu pšenice.

Ernest Nad, viši stručni suradnik u Odsjeku za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Županijske komore Osijek, rekao je da se ovogodišnja žetva ozimih usjeva događa na prostoru Osječko-baranjske županije na 83 tisuće hektara, a od toga se 50 tisuća odnosi na pšenicu, 12 tisuća na ječam, 20 tisuća na uljanu repicu te jedna tisuća na zob. Očekuje se proizvodnja od oko 320 tisuća tona pšenice, što je deset posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Karakteristika ovogodišnje žetve jest da se istovremeno skidaju usjevi ječma, uljane repice i pšenice, što se nije dogodilo unazad dvadesetak godina i za to će biti potrebna jako dobra organizacija od skidanja usjeva i skladištenja do obračuna isplate i daljnje prodaje.

Prve ponude otkupljivača za pšenicu kreću se od 0,9 do 1,2 kune po kilogramu, ovisno o kvaliteti. Mali su proizvođači nezadovoljni ovim cijenama s obzirom na visinu ulaganja u ciklusu proizvodnje zbog velike količine oborina i produženih rokova skidanja usjeva.

Preporuka proizvođačima je da svoje proizvode uskladište i čekaju povoljniji trenutak za prodaju s obzirom na to da pšenice nedostaje na tržištu. Prve promjene cijena očekuju se s prvim terminskim isporukama na burzama u listopadu.

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede predstavio je novi Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu žitarica koji donosi obvezu sklapanja pisanog ugovora otkupljivača i proizvođača te javnu objavu uvjeta otkupa, koji sadrže osnovne elemente ugovora, poput cijene i kvalitativnih parametara, uvjeta i rokova isporuke, plaćanja i dr.