Izvor: HGK - ŽK Osijek

Održano organoleptičko ocjenjivanje meda


Objavljeno: 25. 09. 2020. , Ažurirano: 25. 09. 2020.


U sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Osijek, 24. rujna održano je organoleptičko ili senzorsko ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda.

Na ovogodišnje 25. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj prijavljeno je 105 uzoraka meda proizvođača iz cijele zemlje, ali i iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Senzorskom ocjenjivanju meda prethodila je mikroskopska i fizikalno-kemijska analiza uzoraka, koja je provedena na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, koji je partner ŽK Osijek na ovom projektu.

Uzorke meda ocjenjivalo je povjerenstvo koje je činilo deset stručnih osoba pod vodstvom Dragana Bubala, profesora Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Ljiljane Primorac, profesorice na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. Članovi povjerenstva su Ivana Flanjak, Daniela Paulik, Natalija Horvat, Milica Cvijetić Stokanović, Tera Mandić, Nela Nedić-Tiban, Anita Pichler, Marin Kovačić, Saša Prđun i Mile Ćupurdija.  

Završna svečanost i proglašenje pobjednika u svim kategorijama ocjenjivanja bit će održana u HGK - ŽK Osijek u subotu, 3. listopada, u 10 sati.