Vrijeme održavanja: 16.01.2020.

Objavljeno: 16. 01. 2020. , Ažurirano: 16. 01. 2020.

Informativna radionica o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. Programa ruralnog razvoja, namijenjena poljoprivrednim proizvođačima održana je 16. siječnja u Županijskoj komori Osijek. Na radionici je sudjelovalo pedesetak predstavnika OPG-ova, poljoprivrednih tvrtki, konzultanata i različitih institucija.

Organizatori radionice su ŽK Osijek i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Područna jedinica Osijek.

U sklopu Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo natječaje za provedbu  podmjere 4.1. Potpora za ulaganje u poljoprivredna gospodarstva od 2. prosinca 2019. za tri tipa operacija: 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – tovno govedarstvo; 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva radi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava potpora za ta tri natječaja iznosi 250 milijuna kuna. Za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava koje se bave tovnim govedarstvom na raspolaganju je 100 milijuna kuna, kao i za korištenje obnovljivih izvora energije, a za zbrinjavanje i korištenje stajskog gnojiva radi smanjenja štetnog utjecaja na okoliš raspoloživo je 50 milijuna kuna. Natječaji za operacije 4.1.1. i 4.1.2. otvoreni su do kraja veljače, a za operaciju 4.1.3. do kraja ožujka ove godine.

Uvjete potrebne za prijavu na ta tri natječaja objasnila je Branka Grahovac, viša stručna savjetnica Službe za stručnu podršku. O pripremi projekata u području zaštite okoliša, odnosno procjene utjecaja na okoliš, govorila je Nataša Uranjek iz tvrtke Promo-eko, koja ima vrlo dobra dosadašnja iskustva u izradi različitih projekata realiziranih u Programu ruralnog razvoja. Također o važnim informacijama za prijavu općenito na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, odnosno o pribavljanju lokacijske, građevinske i uporabne dozvole svoja je iskustva i korisne savjete sudionicima radionice prenio Denis Škugor iz tvrtke Statera.