Vrijeme održavanja: 24.09.2018. - 06.10.2018.

Objavljeno: 17. 09. 2018. , Ažurirano: 10. 10. 2018.

Gospodarska manifestacija Dani meda u Hrvatskoj održana je od 5. do 7. listopada u Osijeku. U sklopu manifestacije organizirano je 23. ocjenjivanje kvalitete sortnoga meda, 17. ocjenjivanje pakovina meda, pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda, pakovina pića i suvenira te 14. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Svečano proglašenje rezultata te dodjela nagrada šampionima ocjenjivanja te ostalim sudionicima po kategorijama održani su u subotu, 6. listopada, u ŽK Osijek. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz svih dijelova Hrvatske, predstavnici institucija koje prate pčelarstvo. Kao uvod u dodjelu nagrada održano je stručno predavanje o aktualnostima u hrvatskom pčelarstvu, o čemu je govorio Željko Vrbos, predsjednik HPS-a. O medu iz hrvatskih pčelinjaka govorila je Dubravka Živoder iz Hrvatske poljoprivredne agencije, a pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić nazočne je upoznao s primjenom Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u pčelarstvu.

Na ocjenjivanje meda pristiglo je 85 uzoraka različitih sorti meda, na ocjenjivanje pakovina 24 uzorka, a na ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda prijavljeno je osam uzoraka mednih pića. Pčelarima koji su prijavili svoj med na ocjenjivanje dodijeljene su 43 diplome Zlatna žlica, 31 diploma Srebrna žlica, devet diploma Brončana žlica i dvije diplome za sudjelovanje. Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja ujedno je šampion bagrema - OPG Josip Pintar iz Đurđevca.

Šampion kestena je Ivica Kompes iz Kravarskog.

Pčelarstvo Kotišćak Danijel iz Sesveta Ludbreških ima najbolju pakovinu u kategoriji meda, dok je najbolji suvenir imala Učenička zadruga Celestina Srednje škole Donji Miholjac.

Obrt Radovan Petrović iz Velike Gorice ima najbolju pakovinu u kategoriji proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda. Najbolje medeno piće je medovača tvrtke Mikica OS d. o. o. iz Osijeka.

Rezultate ocjenjivanja s Dana meda u Hrvatskoj 2018. možete naći ovdje.

Ukupni pobjednik.jpg

Zoran Kovačević, predsjednik HGK – Županijske komore Osijek, i ukupni pobjednik i šampion bagrema OPG Pintar Josip iz Đurđevca; Snimio: Zlatko Pavošević