Vrijeme održavanja: 03.10.2020.

Objavljeno: 05. 10. 2020. , Ažurirano: 06. 10. 2020.

Med medljikovac pčelara Milana Tenčića iz Labina ukupni je pobjednik 25. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda Danima meda u Hrvatskoj u HGK – Županijskoj komori Osijek. Pobjednik u kategoriji bagremovog meda je tvrtka Mikica Os iz Osijeka, a u kategoriji kestenovog meda – OPG Stjepan Antolčić iz Velike Gorice.

Priznanja pobjednicima dodijelio je 3. listopada predsjednik ŽK Osijek Zoran Kovačević, na svečanosti održanoj u HGK – ŽK Osijek.

Najbolje ocijenjena pakovina meda je linija proizvoda Mediterra obrta Varžak – M iz mjesta Orle. Pobjednik u kategoriji pakovina za poboljšanje zdravlja je tvrtka Apipharma iz Zagreba za proizvod Bor med. U kategoriji suvenira najbolje je ocijenjena Medena čarolija zdravlja učeničke zadruge Celestina Srednje škole Donji Miholjac, a najbolje medno piće je Vražićak - Sporiševa medica, proizvođača Zvonka Sporiša iz Brijesta.

Sve rezultate 25. ocjenjivanja meda možete skinuti iz pratećih dokumenata na ovoj stranici.

Na ovogodišnje 25. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj bilo je prijavljeno 105 uzoraka meda proizvođača iz cijele zemlje, ali i iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Senzorskom ocjenjivanju meda prethodila je mikroskopska i fizikalno-kemijska analiza uzoraka na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku, koji je partner ŽK Osijek na ovom projektu.

Uzorke meda ocijenilo je povjerenstvo pod vodstvom Dragana Bubala s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Ljiljane Primorac s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Prvi jubilej je obilježen i dodjelom posebnih priznanja osobama koje su zaslužne za to što su Dani meda u Hrvatskoj postali prepoznatljiva i cijenjena manifestacija te su na taj način pridonijeli razvoju hrvatskog pčelarstva.

Priznanja su dodijeljena profesorima Mileni Mandić, Ljiljani Primorac, Nikoli Keziću i Draganu Bubalu te pčelarima Zvonimiru Pajniću, Zvonku Sporišu, Zvonimiru Božiću, Stjepanu Antolčiću, Zdenku Kovačeviću, Željku Ivančiću, Miroslavu Idžojtiću, Pčelarstvu Kovačić i OPG-u Matahlija.

Dane meda HGK – ŽK Osijek organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, Hrvatskim pčelarskim savezom, Županijskim savezom pčelara Osječko-baranjske županije, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i tvrtkom Osječki sajam.