Izvor: HGK

Poziv proizvođačima kulena na 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina


Objavljeno: 25. 05. 2021. , Ažurirano: 25. 05. 2021.


Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Osijek u suradnji s Prehrambeno- tehnološkim fakultetom u Osijeku organizira 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina.

Pravo sudjelovanja, prema Pravilniku, imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

Za sudjelovanje na ocjenjivanju potrebno je dostaviti prijavu s podacima o proizvođaču (iz Upisnika registriranih i odobrenih objekata) i jedan uzorak kulena u HGK – Županijsku komoru Osijek, Europske avenije 13, 31000 Osijek, do 10. lipnja (osoba za kontakt je Stana Erstić, tel.: 031/223-893).

Prijavljeni uzorci bit će označeni šiframa pod kojima će ih ocijeniti ocjenjivački panel.

Kuleni prijavljeni za ocjenjivanje, prije organoleptičkog ocjenjivanja, bit će pregledani na trihinelozu metodom umjetne probave. Na svim uzorcima predanog kulena obavit će se fizikalno-kemijska analiza u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, a troškovi analiza za sudionike natjecanja su besplatni. 

Vrednovanje rezultata obavlja se na osnovu rezultata fizikalno-kemijske analize uzorka i organoleptičkog ocjenjivanja. Organoleptičkim ocjenjivanjem svaki uzorak kulena može dobiti najviše 100 bodova.

Najbolje ocjenjeni kulen bit će proglašen šampionom 21. ocjenjivanja kakvoće kulena/kulina, a proglašenje pobjednika će biti krajem lipnja.

Medijski pokrovitelji 21. ocjenjivanja su Glas Slavonije i Agroglas.