Industrija i graditeljstvo

Shutterstock

Prerađivačka industrija

Prerađivačka industrija Osječko-baranjske županije ostvaruje 28,7% ukupnog prihoda županije, a zastupljena je kroz 22 djelatnosti. Osim prehrambene evo još nekih važnijih industrijskih grana:

Kemijska industrija

U okviru ove djelatnosti najznačajniji i vodeći regionalni proizvođač deterdženata , sredstava za čišćenje i toaletnih proizvoda je Saponia d.d. Osijek. Saponia d.d. i Meteor d.d. iz Đakova proizvode gotovo 90% ukupne proizvodnje kemijske industrije županije. U 2014.g. u ovoj djelatnosti je poslovalo 13 poduzeća s 997 zaposlenih. Ukupno ostvareni prihod iznosio je 818 milijuna kuna, a ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 25 milijuna kuna.

Drvna i papirna industrija

Ovo je tradicionalno izvozno orjentirana i radno intenzivna grana koja zauzima značajno mjesto u gospodarstvu Županije.
U djelatnosti prerade drva u 54 tvrtke zaposleno je 813 djelatnika, a ukupni prihod u 2014. iznosi 350 milijuna kuna. Veće tvrtke ove djelatnosti su A.M.S. – Biomasa d.o.o. iz Darde i  Strizivojna hrast d.o.o. proizvodnja parketa, i dr.

Jedna od najvećih i najznačajnijih tvrtki u županiji je DS Smith Belišće Croatia d.o.o. - za proizvodnju papira i kartonske ambalaže. DS Smith, britanski proizvođač ambalaže je tijekom 2015. godine kupio austrijski Duropack u čijem sastavu je bilo i nekadašnje Belišće d. d., vodeći proizvođač papira i valovitog kartona u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Uz ovu još se 13 tvrtki u županiji bavi proizvodnjom papira i proizvoda od papira. Svih 14 tvrtki zapošljavaju ukupno 467 djelatnika, a u 2014. su ostvarile 584 milijuna kuna prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 76 milijuna kuna.

Proizvodnjom namještaja bavi se 31 tvrtka s ukupno 646 radnika i prihodom od 145 milijuna u 2014.g. Problemi u ovoj djelatnosti rezultiraju negativnim konsolidiranim financijskim rezultatu koji je u 2014. iznosio 35 milijuna kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su A-G Dinas d.o.o. Beljevina - proizvođač kuhinja koji je u 2015.g. otišao u stečaj,  Ancona-grupa d.o.o.Đakovo, i druge.

Proizvodnja metala i proizvoda od metala

Djelatnosti proizvodnje metala i proizvoda od metala zastupljene su kroz 71 tvrtku u kojima je u 2014.g. bilo zaposleno 890 djetnika. Ove trvtke su u 2014.g. ostvarile 341 milijun kuna ukupnog prihoda. Najveći gospodarski subjekti metalo-prerađivačke industrije županije su: Altrad limex d.o.o. Donji Miholjac, bavi se proizvodnjom i prodajom sitnih građevinskih strojeva: mješalica, vrtnih i građevinskih kolica, transportnih kolica i građevinskih podmetača, Thermia d.o.o. Viljevo, proizvodi peći, kamine, dimovodne programe i dr., Solium d.o.o. Osijek, proizvodnja i ugradnja aluminijske bravarije, fasadnih sustava, alucobond fasade i PVC stolarije,  GMK d.o.o. Petrijevci, proizvodnja metalnih konstrukcija,  OLT d.d. Osijek kao proizvođač poljoprivrednih strojeva i priključaka, HB-produkt d.o.o. Osijek, proizvodnja stolarije, alu-fasada i dr., Pro-lim d.o.o. iz Đurđenovca,  proizvodnja i montaža građevinske limarije i dr., Globalno d.o.o. Osijek, proizvodnja cijevi, limova i profila, čelika, ograda, kovanog programa i dr.,  Vojtek oprema d.o.o., Beli Manastir proizvodi  urbanu opremu, te sportska i dječja igrališta, Limarija Šimić d.o.o., Belišće, proizvodnja proizvoda od lima i čelika te njihova montaža, OS metal d.o.o. iz Osijek, proizvodnja metalnih konstrukcija, inox ograde, obrada materijala i dr.,Energa d.o.o. Đakovo, proizvodnja alu i PVC stolarije,   Tehno-Hidraulika d.o.o., Osijek – asortiman na bazi hidraulike.

Strojogradnja

Ovom djelatnošću kao osnovnom bavi se 27 tvrtki s ukupno 970 zaposlenih djelatnika. U 2014. godini ostvarili su 770 milijuna kuna ukupnog prihoda i pozitivan konsolidirani financijski rezultat od 21 milijun kuna. Najznačajnije tvrtke ove djelatnosti su:  Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. kao proizvođač strojeva za proizvodnju automobilskih guma,  Starco Beli Manastir d.o.o. dio britansko-danske korporacije koji proizvodi naplatke za gume i kompletnu proizvodnju izvozi, Eurometald.d. Osijek kao proizvođač motokultivatora, pumpi, prskalica i dr., Euro Reflex d.o.o., dio talijanske Yama grupe koja se bavi malim strojevima za poljoprivredu, vrt i šumarstvo, a preuzela je kao i Eurometal d.o.o. Osijek proizvodnju nekadašnje poznate osječke tvrtke za proizvodnju motokultivatora MIO Standard.

Tekstilna industrija

Iako nekad vodeća grana industrije u Županiji zadnjih nekoliko godina bilježi stalan pad proizvodnje i smanjenje broja zaposlenih zbog odlaska velikih tekstilnih tvrtki u stečaj. Tijekom 2014.g. na području županije djelovalo je 13 tvrtki u proizvodnji tekstila s 81 zaposlenim, te 37 tvrtki u proizvodnji odjeće s 861 zaposlenim. Ovih 50 tvrtki je tijekom 2014. godine ostvarilo ukupan prihod od 135 milijun kuna i negativan konsolidirani financijski rezultat od 7 milijuna kuna.

Najznačajnije tvrtke tekstilne industrije su: Tekstil-LIO Osijek i Molton d.o.o.Osijek koji se bave proizvodnjom posteljine, jastuka, prekrivača i sl., Hemco d.o.o. Đakovo - proizvodi radnu i zaštitnu odjeću, Mako d.o.o., Osijek – proizvodi pletenu pamučnu i vunenu trikotažu i radnu i zaštinu odjeću, pogon Benetton Croatia d.o.o. koji ima kooperaciju s malim proizvođačima za poslove dorade, Manastir d.o.o. i Nova konfekcija  d.o.o. iz Belog Manastira (rade za Benetton), Bra.pag d.o.o. iz Osijeka, Sutura d.o.o. , Helson d.o.o. i Vesta d.o.o. iz Đakova, i dr.

Industrija građevinskog materijala

Industrija građevinskog materijala na području Osječko-baranjske županije ima bogatu povijesnu tradiciju na čijim je temeljima nastala današnja moderna proizvodnja građevinskih materijala. To se prije svega odnosi na proizvodnju opeke i crijepa poradi dostupnosti kvalitetne gline na ovom području, a koja čini osnovu proizvodnje.

U županiji djeluje ukupno 27 tvrtki koje se bave proizvodnjom nemetalnih mineralnih proizvoda s ukupnim prihodima od 568 milijuna kuna u 2014. godini i sa 654 zaposlena.
Najznačajnije tvrtke koje su neprestanim kvalitetnim ulaganjima u proizvodne procese, moderne tehnologije i ljudske resurse postale značajni gospodarski subjekti:

Nexe grupa d.d. Našice poslovni je sustav 16  tvrtki koje posluju u Republici Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost je proizvodnja građevinskih materijala (cementa, cigle, crijepa, betona, agregata, betonskih elemenata, keramičkih pločica), a u Grupi se nalazi i tvrtka koja se bavi građevinarstvom.

Opeka d.o.o. Osijek koja asortimanom proizvoda nudi sve vrste pune opeke, šupljih, zidnih i stropnih elemenata, betonske i termo blokove, betonsku galanteriju, ogradnu opeku, sa posebnim osvrtom na nove proizvode velikih dimenzija iz programa EUROTERM.

Beton proizvode slijedeće tvrtke: GRADNJA d.o.o. Osijek, TBG Beton d.o.o.Vukovar s pogonima Nemetin i Viškovci, te OSIJEK-KOTEKS d.d. s proizvodnjom betona.

Uz ove renomirane proizvođače posluje i niz malih poduzeća koje se također bave djelatnostima proizvodnje građevinskog materijala: stakla, proizvoda od betona, gipsa, prirodnog i umjetnog kamena.

Graditeljstvo

U županiji djeluje ukupno 409 tvrtka koja se bavi graditeljstvom i koje su u 2014.g. ostvarile ukupan prihod od 2,6 milijardi kuna, a zapošljavale su 4.738 radnika.

Građevinarstvo u ukupnim prihodima gospodarstva županije u 2014. sudjeluje s 11,7%.

Prema referencama i veličini poduzeća posebno se ističu tvrtke

OSIJEK-KOTEKS d.d. (niskogradnja)
GRADNJA d.o.o. Osijek (visokogradnja i proizvodnja betona)
VODOVOD-OSIJEK d.o.o. (instalacijski radovi na postavljanju instalacija vodovoda, kanalizacije)
MASSA d.o.o. Osijek (visokogradnja)
MONTE- MONT d.o.o., Osijek (visokogradnja)
VUKA d.d. Osijek (hidrotehnički objekti)
VODOGRADNJA OSIJEK d.d. (hidrotehnički objekti)
NEXE GRADNJNA d.o.o. Našice (visokogradnja)
WERKOS d.o.o. Osijek (niskogradnja)
TEHNO-ELEKTRO d.o.o. Đakovo (elektroinstalacijski radovi)

Contacts

  • Županijska komora Osijek Adresa: Europske avenije 13 31000 Osijek Email: hgkos@hgk.hr Tel: +385 31 223 800 Fax: +385 31 213 406 predsjednik: Zoran Kovačević administrativna tajnica: Irena Župan
  • Županijska komora Osijek County Chamber Osijek Tel: +385 31 223 800 Email: hgkos@hgk.hr