Vrijeme održavanja: 08.06.2017.

Objavljeno: 08. 06. 2017. , Ažurirano: 09. 06. 2017.

DS Smith Belišće Croatia d. o. o. iz Belišća, Kanaan d. o. o. iz Donjeg Miholjca i Inchoo d. o. o. iz Osijeka dobitnici su plaketa Zlatna kuna za nauspješnija trgovačka društva u 2016. godini, u kategorijih velikih, srednjih i malih tvrtki.

Harburg-Freudenberger Belišće d. o. o. dobitnik je plakete Kristalna kuna kao najuspješnije trgovačko društvo i dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki za ostvarene rezultate poslovanja u 2013., 2014. i 2015. godini.

Plakete najuspješnijim tvrtkama uručene su 8. lipnja na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Osijek.

Inchoo d. o. o. za izradu internetskih aplikacija, marketing i dizajn osječka je tvrtka koja pruža potpunu uslugu stvaranja eCommerce rješenja, od dizajna, izrade i optimizacije postojeće internetske trgovine, do migracije na drugu platformu. U 2016. godini od 12,5 milijuna kuna prihoda, 86% ostvareno je na stranim tržištima.

Kanaan d. o. o. vodeći je domaći proizvođač čipsa i ostalih snack proizvoda u Hrvatskoj i u 2016. godini ostvario je 105 milijuna kuna prihoda, od kojih 42% na inozemnim tržištima.

DS Smith Belišće Croatia d. o. o. tvrtka je sa 133-godišnjom tradicijom proizvodnje papira i kartonske ambalaže, koja je u 2016. godini proizvela 189.000 tona papira i 60 milijuna četvornih metara ambalaže te ostvarila 728 milijuna kuna prihoda, od kojih je 69% ostvareno na inozemnin tržištima.

Harburg-Freudenberger Belišće d. o. o. najveći je svjetski proizvođač strojeva za proizvodnju automobilskih guma, čiji su najznačajniji kupci najpoznatiji svjetski proizvođači automobilskih guma. HF Belišće jedna je od najuspješnijih tvrtki na području Županije. Za ostvarene rezultate poslovanja za 2013., 2014. i 2015. godinu bila je dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih tvrtki, a ostvarivanje pozitivnih rezultata poslovanja nastavljeno je i u 2016. godini.

Predsjednik ŽK Osijek Zoran Kovačević u uvodnom govoru istaknuo je da su u 2016. godini vidljivi pozitivni pomaci u gospodarstvu Osječko-baranjske županije. Poduzetnici su ostvarili porast prihoda, dobiti, investicija i prihoda od prodaje u inozemstvu. Posebno su zadovoljavajući podatci o izvozu koji je u 2016. premašio iznos od pet milijardi kuna, uz dvije milijarde kuna pozitivnog salda razmjene. "Zabrinjavajuće je smanjenje broja radno aktivnog stanovništva u županiji - mnogi su posao potražili u Irskoj, Njemačkoj i ostalim zemljama Europske unije, dok naši poduzetnici sve teže nalaze potrebne kadrove. Unatoč tome, ohrabruje činjenica da imamo tvrtke koje zapošljavaju, povećavaju broj zaposlenih i ostvaruju izvrsne rezultate poslovanja, temeljene velikim dijelom na izvozu na inozemna tržišta", rekao je Kovačević.

Svečanoj su sjednici prisustvovali ugledni gospodarstvenici županije, predstavnici Regionalne razvojne agencije, Grada Osijeka i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. "Izuzetno mi je drago što je na početku mojega mandata Gospodarska komora prva institucija u koju sam došao, upravo zato što je moj program rada usmjeren na gospodarstvo i stvaranje nove vrijednosti, kako bi Osječko-baranjska županija postala što ugodnije mjesto za život", rekao je župan Anušić. "Čestitam tvrtkama dobitnicima prizanja na izvrsnim rezultatima i uspjehu u poslovanju i nadam se da će tako izvrsnih uspješnih tvrtki u našoj Županiji svake godine biti sve više."