Vrijeme održavanja: 08.05.2017.

Objavljeno: 09. 05. 2017. , Ažurirano: 09. 05. 2017.

Radionicu Zaštita autohtonih proizvoda održali su 8. svibnja u ŽK Krapina pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede Jelena Đugum te ravnatelj Savjetodavne službe Ministarstva Zdravko Tušek.

Postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan je posao, ali su koristi višestruke. Budući da proizvodi s registriranom oznakom pripadaju proizvodima više cjenovne kategorije, povećavaju dohodak proizvođača, a povećava se i prepoznatljivost takvih proizvoda i područja na kojima se proizvode. Njeguju i razvijaju regionalnu tradiciju i regionalni identitet te štite od zloupotrebe i narušavanja ugleda izvornog proizvoda. Korist potrošača prepoznaje se u garanciji kvalitete i prepoznatljivosti autohtonog proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano surađuje s proizvođačima hrvatskih autohtonih proizvoda uključujući ih u razne edukativne radionice, provodeći individualna savjetovanja, pomažući proizvođačima u promociji njihovih proizvoda na tržištu te u uspostavi kontakta sa samim potrošačima.  

Savjetodavna služba također provodi edukacije namijenjene poljoprivrednim proizvođačima, nudi pomoć u izradi poslovnih planova, pomoć u pripremi za izlazak na tržište te aktivno radi na povezivanju poljoprivrednih proizvođača kako bi se osigurale dovoljne količine sirovina, odnosno proizvoda.

Dosad je s područja Krapinsko-zagorske županije registrirana oznaka zemljopisnog podrijetla na EU razini za zagorskog purana te prijelazna nacionalna zaštita zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog podrijetla. Zaštita na EU razini može se uskoro očekivati.

U postupku je i priprema dokumentacije za zaštitu zemljopisnog podrijetla za zagorske štrukle te oznaku izvornosti za zagorski bagremov med. Naime, za te su proizvode dobivena bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede za izradu specifikacije, u sklopu programa Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.