Vrijeme održavanja: 06.05.2017.

Objavljeno: 18. 04. 2017. , Ažurirano: 09. 05. 2017.

Štruklijada je županijska manifestacija čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukla, ovog tradicionalnog zagorskog jela i prepoznatljivog branda Zagorja. Ovogodišnja manifestacija održat će se 6. svibnja u 15 sati u Zlataru.

Ova izložbeno-natjecateljska manifestacija privlači brojne ugostitelje koji žele predstaviti svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukla te se izboriti za titulu prvih štrukla Zagorja, dok donatorski karakter manifestacije privlači brojne posjetitelje koji, osim što imaju priliku isprobati najbolje zagorske štrukle, potpomažu i rad humanitarnih udruga s područja naše županije. Krapinsko-zagorska županija 2011. godine zaštitila je naziv manifestacije verbalnim žigom.

Hrvatsko zagorje oduvijek je bilo omiljena destinacija za posjetitelje termalnih kupališta, kulturnih i prirodnih znamenitosti. Po povratku, posjetitelji su se opskrbljivali prehrambenim proizvodima (sir i vrhnje, voće i povrće, meso peradi – poznate zagorske purice, med te obavezno vino) na obiteljskim gospodarstvima. Na stolu obiteljskih gospodarstava uvijek su se našli zagorski štrukli. Specijalitet spremljen od svježeg kravljeg sira, domaćeg maslaca, jaja i kukuruznog brašna pomiješanog s pšeničnim, premazan domaćim vrhnjem i zapečen u krušnoj peći poznat je pod imenom zagorski štrukli. Već dugi niz godina, u komercijalizaciji ugostiteljske ponude, gotovo da se izgubio tradicionalni recept i način pripremanja tog specijaliteta. U konzultacijama sa stručnjacima s područja agronomije, gastronomije i turizma nastala je ideja o potrebi očuvanja tradicionalnog zagorskog specijaliteta – zagorskih štrukli te stvaranja autohtonoga gastronomskog proizvoda i njegove promocije u sklopu tradicionalne ugostiteljske ponude Hrvatskog zagorja.

Uz organizatore, Krapinsko-zagorsku županiju i Turističku zajednicu Krapinsko-zagorske županije, manifestaciju podupiru i sufinanciraju Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a kao partneri i suorganizatori uključuju se Srednja škola Zabok, Srednja škola Pregrada i druge institucije na čijem se području manifestacija odvija (jedinice lokalne samouprave i njihove turističke zajednice).

Priprema zagorskih štrukla