Vrijeme održavanja: 05.12.2019.

Najbolji u 2018.: Rusan-Mikron d.o.o., Marija Bistrica; Prostoria d.o.o., Sveti Križ Začretje; i AquafilCRO d.o.o., Oroslavje

Objavljeno: 06. 12. 2019. , Ažurirano: 06. 12. 2019.

Na svečanoj su sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Krapina 5. prosinca najuspješnijim tvrtkama u Krapinsko-zagorskoj županiji u 2018. godini dodijeljene Zlatne plakete.

Na samom su početku svečane sjednice prisutne, uz predsjednika ŽK Krapina Josipa Grileca pozdravili i savjetnik predsjednika HGK Marko Jurčić te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

KRAPINA_HGK-Marko Jurčić.jpg
Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK; Izvor: HGK.


Nagrađenima su čestitali predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te su u svojim govorima istaknuli da je 2018. godina imala najveći ukupan prihod, dobit i pokrivenost uvoza izvozom, a da će naredna 2019. biti još bolja. Dobitnici su Zlatne kune tvrtke koje su postale prepoznatljive i uspješne na europskom i svjetskom tržištu te samo njihovo brendiranje itekako pomaže pozicioniranju Krapinsko-zagorske županije.

Zlatnu plaketu za najuspješnije malo trgovačko društvo u 2018. godini dobila je tvrtka Rusan-Mikron d.o.o. iz Marije Bistrice.

KRAPINA_Rusan Mikron-nagrada.jpg
Josip Grilec, Željko Rusan, Ivan Rusan i Anđelko Ferek-Jambrek; Izvor: HGK.


Rusan-Mikron d.o.o. je obiteljska tvrtka koja se bavi proizvodnjom dijelova za lovačko i sportsko oružje, različitih nosača optičkih, noćnih i termovizijskih ciljnika. U sklopu tvrtke nalazi se podzemna streljana dužine 100 metara, koja služi za razna ispitivanja. Godine 2019. pokrenuto je proširenje proizvodnih prostora u koje tvrtka ulaže isključivo vlastita sredstva. Tvrtka trenutno ima 33 zaposlenika. Prisutan je stalni trend porasta proizvodnje i povećanja broja zaposlenih, uz istodobno proširenje strojnog parka. Tvrtka plasira više od 95 posto vlastitih proizvoda na europska i nekoliko svjetskih tržišta.

U kategoriji srednjih trgovačkih društava nagrađena je tvrtka Prostoria d.o.o. iz Svetog Križa Začretja.

KRAPINA_Prostoria-nagrada.jpg
Marko Jurčić, Tomislav Knezović i Josip Grilec; Izvor: HGK.


Tvrtka Prostoria d.o.o. proizvođač je vrhunskih fotelja, stolica i naslonjača. Od svojih početaka Prostoria razvija integrativni pristup i funkcionira kao suradnička platforma koja njeguje i potiče kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava među svim sudionicima u proizvodnji namještaja. Dinamičan ambijent mladim dizajnerima pruža priliku da u izvrsnim uvjetima istraže svoje ideje i dovedu ih do najviše razine oblikovne, funkcionalne i tehnološke dorađenosti. Mnogi proizvodi razvijani su dugoročno i prošli su više iteracija do konačne forme, što ne bi bilo moguće bez odgovarajuće podrške gdje se kombiniraju suvremena tehnologija i minuciozni, obrtnički i ručni rad najviše kvalitete. Prostoria je primjer za izgradnju poslovanja i identiteta jedne domaće tvrtke vrhunski dizajniranim i proizvedenim namještajem kojim je, u samo nekoliko godina, stekla povjerenje u niši dizajn-brendova, najzahtjevnijem međunarodnom tržišnom segmentu namještaja. Danas tvrtka Prostoria d.o.o. svoj namještaj prodaje u 60 zemalja i 890 prestižnih trgovina diljem svijeta.

U kategoriji velikih trgovačkih društava dobitnica Zlatne plakete je AquafilCRO d.o.o. iz Oroslavja.

KRAPINA_AquafilCRO-nagrada.jpg
Josip Grilec, Saša Muminović, Angelo Cordella i Željko Kolar; Izvor: HGK.


AquafilCRO d.o.o. iz Oroslavja investicija je slovensko-talijanskoga kapitala i dio je grupacije Aquafil. Bavi se preradom sirovine za tekstilnu industriju, a u Hrvatskoj je prisutna od 2001. godine. Osnovna je djelatnost društva prerada umjetnih i sintetičkih vlakana – spiralno ovijene pređe i zračno ovijene pređe te teksturiranje pređe. Društvo je 100-postotno orijentirano na izvoz, a svoj asortiman plasira putem distribucijsko-prodajne mreže Aquafil Italija. Društvo je u razdoblju od 2013. do 2018. godine investiralo 78,1 milijun kuna, od čega je 47,7 milijuna kuna investirano u proširenje proizvodnje u 2013. i 2014. godini.

ŽK Krapina je dodijelila priznanja tvrtkama koje ove godine obilježavaju godišnjicu postojanja i rada koja im je uručio predsjednik ŽK Krapina Josip Grilec. Za 60 godina rada priznanje je dobila tvrtka Pekom d.o.o. Krapina, a za 65 godina rada tvrtke Kotka d.d. Krapina i Regeneracija d.o.o. Zabok, te za 130 godina rada tvrtka Zagorka d.o.o. Bedekovčina.   

KRAPINA_Priznanja za obljetnicu rada.jpg
Josip Grilec, Anđelko Švaljek (Regeneracija), Branko Varjačić (Pekom), Krunoslav Cerovečki (Kotka) i Zvonko Jakuš (Zagorka); Izvor: HGK.