Vrijeme održavanja: 03.03.2020.

Objavljeno: 04. 03. 2020. , Ažurirano: 04. 03. 2020.

Sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica, kojoj su uz gospodarstvenike prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, održana je 3. ožujka. Sjednicu je zbog izuzeća predsjednika Marina Pucara vodio član Gospodarskog vijeća ŽK Koprivnica Mirko Habijanec koji je članovima Vijeća predstavio Izvješće o radu ŽK Koprivnica za 2019. godinu te Plan rada ŽK Koprivnica za 2020., koji su jednoglasno usvojeni. Kako je kazao Habijanec, protekla je godina bila u znaku mnogih aktivnosti, a posebno su vidljivi dobri rezultati i inicijative u školstvu.

"Mnogo smo radili na promociji strukovnih zanimanja, što je polako otvorilo vrata i prema uvođenju dualnog sustava. Uz to, pred nama su veliki projekti, država ulaže milijarde u naše područje i svi gospodarstvenici i stanovnici trebaju to respektirati. To će pridonijeti razvoju našeg kraja za nekoliko godina, dakle postoji optimizam koji će uroditi gospodarskim rastom. Graditeljstvo je prvo na ljestvici razvoja gospodarstva i ono je to koje vuče gospodarski rast. Što se novog Plana tiče, ove ćemo godine još više biti usmjereni na promociju strukovnih zanimanja, a potrebna je i veća briga o ljudskim resursima. Moramo znati kamo nam djeca odlaze nakon školovanja, treba oformiti bazu s tim informacijama kako bi i gospodarstvenicima bilo lakše vidjeti čime raspolažu",  kazao je Habijanec.

Župan Koren je istaknuo kako podaci za 2019. godinu pokazuju da je županijsko gospodarstvo poslovalo pozitivno, za što su najzaslužniji veliki gospodarski subjekti kojem su se pridodali malo i srednje gospodarstvo te obrtništvo.

"Graditeljstvo je zasigurno jedan od generatora sveukupnog gospodarskog rasta u posljednjih nekoliko godina, dijelom zbog povećanja investicija koja se realiziraju u našoj županiji, a dijelom i zbog odljeva radne snage, što je podiglo cijene i prihode tvrtki. U svjetlu događanja i aktualne situacije pojave koronavirusa, ovo je prilika za istaknuti kako je komponenta sigurnosti izuzetno bitna za poslovanje i gospodarske tokove. Moramo se pripremiti za takve situacije u budućnosti, sigurna smo zemlja, no te komponente moramo biti svjesni“, naglasio je župan.

Župan je istaknuo kako će se u Koprivničko-križevačku županiju s razine države u idućih nekoliko godina uložiti više od šest milijardi kuna za kapitalne infrastrukturne projekte.

"Nastavlja se gradnja brze ceste do Kloštra Vojakovačkog, tu su i dva projekta u rekonstrukciji i izgradnji željezničke infrastrukture na dionicama Dugo selo – Križevci te Križevci – Koprivnica – Botovo, zatim tri projekta aglomeracije, a treba istaknuti kako smo od JASPERS-a dobili pozitivno mišljenje Studije izvedivosti Refgionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornice, što je investicija viša od 70 milijuna eura. Trenutno se odvija ili se planira velik broj investicija, a to će potaknuti gospodarski rast viši od 2,9 posto, koliko se i planira na razini države", pojasnio je župan.

Projekt HGK Digitalna komora predstavila je na sjednici direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj Sanja Šimić. Radi se o besplatnoj informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK kojom HGK želi pridonijeti povećanju korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u području pružanja e-usluge na razini Republike Hrvatske.

Projektom će tako biti implementirano sedam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija) kojima će se ubrzati međusobna komunikacija i unaprijediti odnosi, digitalizirat će se izdavanje dokumenta za javne ovlasti te će se omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira. Dodatno, projektom Digitalna komora HGK potencijalni će izvori financiranja biti dostupniji te će se omogućiti kvalitetnije promicanje proizvoda i usluga članica.