Održana online konferencija Kvaliteta i brendiranje vina Sjeverozapadne Hrvatske


Objavljeno: 16. 11. 2020. , Ažurirano: 16. 11. 2020.


Odjel za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, HGK – Županijska komora Koprivnica te Društvo kemičara i tehnologa Koprivnica održali, su povodom Martinja, 11. studenoga, online konferenciju Kvaliteta i brendiranje vina Sjeverozapadne Hrvatske.

Na konferenciji su okupljeni relevantni govornici iz područja analize kvalitete vina (senzorske i kemijske), proizvođači vina, ali i osobe koje rade na brendiranju tradicionalnih lokalnih vinskih sorti.

Konferencija je započela pojašnjenjem Ivane Dodlek Šarkanj, predavačice Odjela za prehrambenu tehnologiju, Sveučilišta Sjever, o načinu i uvjetima provođenja službene senzorske analize vina. Dodlek Šarkanj je napomenula da budući prehrambeni tehnolozi na Sveučilištu Sjever uče sve što im je potrebno za proizvodnju vina od određivanja zrelosti grožđa do punjenja u boce i stavljanja na tržite, zajedno s kontrolom kvalitete tijekom svakog koraka proizvodnje. Studenti imaju čak tri kolegija na kojima se detaljno obrađuj vino i to su: Tehnologija proizvodnja vina, Senzorika i analitika vina, te Mikrobiologija mošta i vina.

U nastavku se javio David Štampar, predsjednik društva vinogradara i vinara Međimurja, Hortus Croatiae, koji je predstavio što se sve radi u jednom takvom društvu. Napomenuo je da je kod društva važno da su svi sudionici složni i onda je lako prijavljivati projekte i zajednički nastupati na tržištu povećavajući kvalitetu i brendiranje vina. To su pokazali kroz podizanje kvalitete i brendiranje vina Pušipel, koje je došlo od jednog običnog stolnog kiselog vina do vina koje osvaja više medalja  na prestižnom međunarodnom viskom natjecanju Decanter. "Do sada smo kao udruga prvi u Hrvatskoj dizajnirali bocu samo za Pušipel, kako bi se dobilo na prepoznatljivosti vina na tržištu, bez obzira na proizvođača. Kao udruga prijavili smo i projekt Hedonizam inovacija i znanja, zajedno s Odjelom za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever na kojem se planira i dizajn čaše samo za Pušipel, kako bi se istaknule njegove najbolje karakteristike", objasnio je Štampar.

Luka Košćak, enolog Vinarija Kostanjevec, pojasnio je tko je to enolog i što točno radi u vinariji. On se uz posao prerade vina bavi i vinogradarstvom, odnosno brine se i o lozi na polju. Odnosno, kako je moderatorica Petra Slavečki sažela to je osoba koja je kriva za sve dobro i sve što ne valja u jednoj vinariji. Pojasnio je također da su dosta uspješno odradili prijave za ulaganja i modernizaciju sa sredstvima Europske unije. "To nam je, uz znanje, pomoglo da se uspješno predstavljamo na svjetskom tržištu, što pokazuje i petnaestak Decanterovih medalja u zadnje četiri godine", napomenuo je Košćak.

O projektu "Revitalizacija i podizanje matičnog nasada plemki sorte Kleščec" govorio je Dragutin Kamenjak, viši predavač Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Kleščec je autohtona sorta Prigorja koja je gotovo izumrla, ali je srećom spašena i revitalizirana, a danas ju je moguće saditi kao certificirani sadni materijal EU kvalitete. "Kao jedinstvena sorta Koprivničko-križevačke županije pokazuje dobar potencijal, koji još nije dovoljno iskorišten, a mogao bi u budućnosti postati lokalni brand", rekao je Kamenjak.

Na kraju konferencije javili su se Domagoj Matković i Tomislav Zalar u ime udruge vinskih entuzijasta 5F. "Kao neovisna udruga bavimo se promocijom vina, kulture uživanja o vinu i širimo znanje o lokalnim vinima među populacijom koji nisu stručnjaci", objasnio je predsjednik udruge Matković. "Od 2016. godine organiziramo Koprivnica Wine Fest te smo uspješno povezali lokalne proizvođače vina s javnošću kako bi ljudi mogli osobno razgovarati o vinu sa samim proizvođačima", napomenuo je pak Zalar, dopredsjednik društva. Ove godine je nažalost Koprivnica Wine Fest otkazan zbog korone, ali čim se situacija smiri, kreće se u nadoknadu.

Na kraju je zaključeno da sjeverozapad Hrvatske ima itekako kvalitetna vina, što pokazuju i brojne medalje s međunarodnih natjecanja, ali treba više poraditi na brendiranju kako bi postigla svoj puni tržišni potencijal. Kako bi se mogla bolje procijeniti ova godina, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Bojan Šarkanj pozvao je sve da se prijave i na ocjenjivanje kvalitete mladih vina koje se organizira na Sveučilištu Sjever. Uzorke vina od minimalno jedne litre možete poslati poštom na Trg dr. Žarka Dolinara 1, 48000  Koprivnica, ili donijeti osobno na ulaz Sveučilišta, do 1. prosinca, nakon čega će se organizirati ocjenjivanje vina. Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni na sljedećoj online konferenciji u prosincu.

Konferencija se može ponovno pogledati na YouTube kanalu Sveučilišta Sjever.