Objavljeno: 04. 05. 2017. , Ažurirano: 04. 05. 2017.

Na konferenciji za medije 3. je svibnja u ŽK Koprivnica predstavljen projekt promocije deficitarnih strukovnih zanimanja Što ću biti kad odrastem?, čiji je nositelj ŽK Koprivnica, a partneri su Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Križevci, Centar za informiranje i savjetovanje u karijeri, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te tvrtke Radnik, Rasco i Baltazar.

Voditeljica projekta Renata Lohajner naglasila je da je projekt pokrenut zbog velikog udjela nezaposlenosti mladih u ukupnoj nezaposlenosti te na zahtjev članica Komore koje imaju problem s pronalaženjem  kadrova. Dodala je kako je potrebno povećati upise učenika u deficitarna strukovna zanimanja, primjerice tesare, zidare, strojobravare i limare.

„Evidentno je da opada interes učenika za upis u obrtničke škole te se upravo ovim projektom želi potaknuti učenike osmih razreda za odabir strukovnih zanimanja te time pridonijeti smanjenju nezaposlenosti mladih na području županije“, naglasila je Lohajner. Tijekom svibnja i lipnja ove godine provodit će se promotivna kampanja u sve 24 osnovne škole na području Županije, održat će se i Dan otvorenih vrata koprivničke Obrtničke škole, kao i savjetovanja za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje radi popularizacije deficitarnih strukovnih zanimanja i poticanja učenika na upis u ta zanimanja. Učenici će dobiti i brošuru s važnim informacijama o upisima i ponudama stipendija.

Konferenciji je prisustvovao i župan Darko Koren koji je naglasio: „Mi kao Županija imamo ozbiljnu i odgovornu ulogu u ovoj inicijativi, no ono što je prepreka aktivnijoj ulozi u usmjeravanju mladih u deficitarna zanimanja je sustav i mreža programa koja je u našim školama postavljena tako da nema dovoljno stimulacije mladih da se opredijele za zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Svatko od nas mora se truditi promijeniti takav sustav, a odlično je što su u ovaj projekt uključeni i ravnatelji strukovnih škola koji mogu dati veliki doprinos. Imamo zajednički konačni cilj, a to je da se što više mladih zaposli“.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić dodao je kako već godinama imaju poteškoće s upisom mladih u trogodišnja zanimanja, čemu je najčešći razlog nedovoljna atraktivnost takvih zanimanja za roditelje. Pohvalio je projekt za koji se nada kako će biti dodatan poticaj za promjenu situacije: „Važno je shvatiti kako su to dobra zanimanja koja imaju budućnost i sigurnost na tržištu rada, a učenici ako žele i imaju sposobnosti, mogu se nastaviti obrazovati i ići dalje na fakultete. Uvijek gledamo na potrebe gospodarstva i nudimo širok raspon zanimanja, ove godine čak 20, ali s manjim brojem učenika, kako bi mogli odraditi kvalitetnu praksu. Stipendiranje koje nude domaće tvrtke također je velika pomoć, a moramo se pohvaliti i kako, za razliku od drugih županija, nismo morali ukidati razredne odjele“.