Vrijeme održavanja: 05.09.2019.

Objavljeno: 06. 09. 2019. , Ažurirano: 06. 09. 2019.

U ŽK Koprivnica, u četvrtak, 5. rujna, međunarodni prijevoznici, članovi Strukovne grupe prijevoznika ŽK Koprivnica sastali su se sa saborskim zastupnicima iz Koprivničko-križevačke županije, predstavnicima Županije i HGK te razgovarali o ublažavanju ograničenja prometovanja teretnih vozila najveće dopuštene mase veće od 7,5 tona za prijevoze u tranzitu na graničnim prijelazima sa Slovenijom.

Međunarodni teretni prijevoznici s područja županije, koji su inicirali sastanak, smatraju da su dogovorom Hrvatske i Slovenije o smanjenju ograničenja tranzita kamiona težih od 7,5 tona na graničnim prijelazima sa Slovenijom diskriminirani hrvatski prijevoznici iz županija koje ne graniče s Republikom Slovenijom ili nisu iz dalmatinskih županija.

Naime, Uredba Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije je od 1. lipnja 2019. zabranjen ulazak u Sloveniju teškim kamionima u tranzitu preko većine važnih graničnih prijelaza – Rupe, Pasjak, Razvor, Lupinjak, Dubrava Križovljanska i Trnovec. Nakon donošenja Uredbe, hrvatskim prijevoznicima koji tranzitiraju Sloveniju produžuje se put, vrijeme čekanja na graničnom prijelazu se jako povećava zbog gužvi, a posljedica svega je nekonkurentnost ponude prijevoza naših prijevoznika. Ta zabrana ugrožava i poslovanje cestovnih prijevoznika s područja Koprivničko-križevačke županije (KKŽ) koji na putu prema zapadu Europe više ne smiju koristiti granične prijelaze Trnovec i Dubrava Križovljanska, već su prisiljeni ići na granični prijelaz Bregana.

Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture se sa slovenskom stranom dogovorilo da se od zabrane izuzmu teški kamioni registrirani u županijama koje graniče sa Slovenijom i u dalmatinskim županijama. Stoga su prijevoznici iz KKŽ opravdano revoltirani ovakvom diskriminacijom jer svakodnevno trpe štetu i gube poslove zbog nekonkurentnosti svojih prijevozničkih usluga, uzrokovane Uredbom. Prijevoznici su na sastanku zatražili da se ovakva rješenja, koja su u suprotnosti s pravnom stečevinom EU, hitno promijene pregovorima sa slovenskom stranom, što će zatražiti od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Posebno je naglašeno da je Uredbu Slovenija donijela nakon hrvatske zabrane prometa teretnim vozilima preko graničnog prijelaza Mursko Središče iako su prijevoznici prethodno upozorili Ministarstvo na pogubne posljedice takve zabrane sa sastanka u ŽK Koprivnica u studenome prošle godine.

Uz predstavnike Strukovne grupe prijevoznika ŽK Koprivnica i njenog predsjednika Branka Šimunića, sastanku su prisustvovali saborski zastupnici iz KKŽ Damir Felak i Branko Hrg, zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici HGK.