Vrijeme održavanja: 10.10.2019.

Objavljeno: 11. 10. 2019. , Ažurirano: 11. 10. 2019.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac održanoj 10. listopada dodijeljene su plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima Karlovačke županije za poslovne rezultate ostvarene u 2018. godini.

Pozdravljajući prisutne poduzetnike, predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman naglasio je da ovu dodjelu Zlatnih kuna provodimo u ozračju pozitivnih gospodarskih pokazatelja na razini Republike Hrvatske i na Karlovačke županije. „Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su poduzetnici Karlovačke županije 2018. godinu završili s porastom ukupnog prihoda, konsolidirane dobiti, izvoza i da konačno više ne govorimo o rastu broja nezaposlenih, već o rastu zaposlenosti“, istakno je Kuzman.  

Dodao je da Zlatnu kunu HGK dodjeljuje radi odavanja priznanja najuspješnijim tvrtkama za postignute rezultate i ostvarenu izvrsnost u poslovanju, na temelju unaprijed utvrđenih kriterija koji uključuju financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost mjerljivu ukupnim prihodom, ulaganjem u razvoj, izvozom, novim proizvodima, zapošljavanjem, odnosno mjerljivim kategorijama rezultata iz bilance i računa dobiti i gubitka.

Dobitnik plakete Zlatna kuna u kategoriji velikih poduzeća jest HS Produkt d.o.o. Danas je to tvornica s više od 1.400 zaposlenih, najmodernijom tehnologijom za proizvodnju pješačkog naoružanja te je jedan od najvećih proizvođača pištolja u svijetu. Tvrtka je osnovana 1991. godine, a snažan rast bilježi od 2001. godine, nakon svjetskog uspjeha najpoznatijeg pištolja HS2000 i sklapanja dugogodišnjeg ugovora s američkom tvrtkom Springfield Inc. o generalnom zastupstvu na sjevernoameričkom tržištu. Pištolj HS Produkta pet je puta nagrađivan za najbolji pištolj u SAD-u, a dosad ga je širom svijeta prodano više od pet milijuna komada. Dokaz kvalitete je i dodjela NSN-a (Nato Stock Number – NATO-ov kodni broj) čime su HS pištolji dobili ravnopravan status u sustavu naoružanja koje koriste zemlje članice NATO-a. Uz to, HS Produkt posjeduje certifikat ISO 9001:2000 / EN ISO 9001:2000 za razvoj i proizvodnju pištolja i jurišne puške te znak Izvorno hrvatsko. Uz proizvodnju poluautomatskih pištolja, HS Produkt poznat je i po proizvodnji i razvoju jurišne puške VHS, koja je uspješno zadovoljila NATO-ove standarde, redovno se isporučuje za potrebe MORH-a i izvoz.

Orijentacijom na vlastito znanje i inovativnost, tvrtka ima više od 20 međunarodno priznatih i zaštićenih patenata i izvozi u više od 40 zemalja. Tijekom posljednjih nekoliko godina, proizvodni proces dodatno je unaprijeđen automatizacijom i robotizacijom čime se kvaliteta izrade podignula na još veću razinu uz smanjenje troškova proizvodnje. Zlatnu je kunu preuzeo direktor Željko Pavlin.

Zlatnu kunu za najuspješnije srednje poduzeće KIM Mljekaru Karlovac d.o.o. preuzela je direktorica Andrea Bušić. Povijest KIM Mljekare Karlovac počinje 1968. godine otvaranjem prvoga proizvodnog pogona za preradu svježega sirovog mlijeka, tada u sklopu udruge Zagrebačka mljekara. Dugogodišnje uspješno poslovanje KIM-a teško je narušeno početkom devedesetih godina, kad je tvrtka poslujući na samoj liniji bojišnice pretrpjela teška razaranja, a nakon toga i neuspješne pokušaje privatizacije. Bolji dani započeli su 2008. godine pristupanjem sustavu Dukata pa ciklusom investicija vrijednih više od 27 milijuna eura u izgradnju i modernizaciju pogona, a 2010. godine karlovački KIM postaje najmoderniji pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u ovom dijelu Europe. U 2018. godini KIM Mljekara Karlovac obilježila je 50. godina poslovanja, a rezultatima poslovanja osigurala poziciju najvećeg proizvođača i izvoznika trajnog mlijeka u sustavu Dukata. KIM danas ima 119 zaposlenika, proizvodi 76 vrsta proizvoda i izvozi više od sedam milijuna kilograma proizvoda.

Kao najbolje malo poduzeće u Karlovačkoj županiji Zlatnu kunu je drugi put zaredom osvojila i time potvrdila uspješnost svoje poslovne politike tvrtka Drvona d.o.o., tvrtka specijalizirana za prodaju proizvoda od drva. Široki asortiman proizvoda Drvona plasira na domaće i inozemno tržitše putem vlastitih prodajno-izložbenih centara u Karlovcu, Gornjem Stupniku, Kanfanaru, Trogiru i Rijeci te mreže poslovnih suradnika koji su je prepoznali kao pouzdanog i odgovornog partnera. Ponuda proizvoda obuhvaća razne vrste podova, suhu i rezanu građu, grede, pločaste materijale i ostale drvne proizvode. Tvrtka je neizostavan dobavljač za brojne stolare, građevinare, brodograditelje te “uradi sam” majstore diljem Hrvatske.

Drvona razvija i proizvodnju vlastitih proizvoda, počevši od izrade dovratnika, drvenih ograda i raznih drvenih profila, sve do izrade namještaja po mjeri klijenata te proizvodnje glamping-šatora. Vlastiti dizajnerski tim klijentima nudi cjelovito rješenje uređenja interijera, od ideja i savjeta, preko izrade projekta, sve do konačne proizvodnje i montaže. Plaketu Zlatna kuna preuzela je direktorica Anita Obradović Grijak.

Zahvaljujući u ime svih nagrađenih i nominiranih tvrtki, direktor HS Produkta Željko Pavlin istaknuo je da se poslovni uspjeh ne događa slučajno, već je rezultat dugogodišnjeg ulaganja u razvoj novih proizvoda, ali i zaposlenike. "Ove nagrade", kazao je Pavlin, "bit će daljnji poticaj za nove poslovne uspjehe, na korist svim građanima našega grada i županije." Iskoristio je priliku najaviti novi strateški projekt HS Produkta, Centar kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku, od kojeg će velike koristi imati i cijela poslovna zajednica Karlovačke županije.

Uz gospodarstvenike, sjednici su prisustvovali predsjednik Skupštine Karlovačke županije Ivan Vučić, župan Karlovačke županije Damir Jelić, karlovački gradonačelnik Damir Mandić te ostali dužnosnici gradova i općina Karlovačke županije.