Vrijeme održavanja: 15.09.2020.

Objavljeno: 15. 09. 2020. , Ažurirano: 15. 09. 2020.

U Županijskoj komori Karlovac je 15. rujna održana sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj se raspravljalo o rezultatima poslovanja županijskih poduzetnika u prošloj godini te o aktualnim gospodarskim kretanjima.

"Što se tiče poslovanja u 2019. godini na temelju analize podataka Financijske agencije, možemo reći da je nakon niza godina rasta došlo do blage stagnacije rasta ukupnog prihoda, ali i do pada određenih pokazatelja kao što su dobit razdoblja, izvoz i investicije", istaknuo je predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman. Rezultat je to, dodao je, nešto slabijih rezultata prerađivačke industrije, kao najznačajnije grane županijskog gospodarstva i poslovanja županijskih velikih tvrtki. Za razliku od velikih tvrtki, ostali, a naročito mikro poduzetnici, poslovali su uspješnije nego ranijih godina. S obzirom na turbulentne uvjete kako samog poslovanja, tako i društvenog života uopće tijekom ove godine teško da ćemo na u 2020. godini ostvariti bolje rezultate, na što ukazuju i negativna kretanja najznačajnijih makroekonomskih pokazatelja. Za sada se može reći da uz mjere Vlade RH, naše tvrtke uglavnom dobro podnose aktualne teškoće.

Kuzman je članove Gospodarskog vijeća informirao o aktivnostima Hrvatske gospodarske komore u predlaganju poticajnih mjera za djelatnosti na čije je poslovanje najviše utjecala epidemija korona virusom, ali i o tijeku stalnih konzultacija s gradonačelnikom grada Karlovca s ciljem razmjene informacija i iznalaženja pozitivnih rješenja za pomoć gospodarstvu. U tom smislu je gradonačelniku preporučeno da se ovisno o mogućnostima gradskog proračuna nastavi s mjerama pomoći poduzetnicima te da se svakako nastave veliki infrastrukturni projekti gradskih tvrtki. Izvijestio je i o pokrenutom prijedlogu županijskom Stožeru civilne zaštite da se u Karlovcu ustroji testiranje po narudžbi uz plaćanje, što bi koristili poslodavci za svoje zaposlenike. 

Kao krovna organizacija svojih članica i Hrvatska gospodarska komora solidarizirala se s tvrtkama u teškoćama zbog epidemije te je donesena odluka o privremenom ukidanju obveze plaćanja članarine za djelatnosti kojima su odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske ograničile poslovanje. Uz to, prije nego je planirano, uslijed pada prihoda i digitalizacije internih procesa, provedena je faza racionalizacije poslovanja i značajno smanjen broj zaposlenika, a u potpunosti je zaživio i projekt Digitalne komore kojim smo promijenili vlastite poslovne procese, educirali zaposlenike i stekli vrijedna nova znanja, istaknuo je Kuzman. Ta informacijsko-komunikacijska platforma u samo nekoliko klikova članicama nudi osam e-usluga (e-financiranje, e-javne ovlasti, e-članice, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije, e-pokreni poslovanje, e-gospodarske informacije i e-edukacije), pa je time HGK potpuno digitalizirana institucija.