Vrijeme održavanja: 24.06.2020.

Objavljeno: 24. 06. 2020. , Ažurirano: 25. 06. 2020.

Nakon uvođenja mjera ograničenja javnog okupljanja sredinom ožujka, 24. lipnja održan je prvi seminar s prisutnim polaznicima u Županijskoj komori Karlovac.

Zanimanje za predavanja pod zajedničkim nazivom Računovodstveni, porezni i pravni aspekt mjera s ciljem ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa bilo je toliko da je dvorana Županijske komore Karlovac bila popunjena do maksimalnog kapaciteta, usklađenog s epidemiološkim mjerama.

Seminar je namijenjen stručnjacima za područje računovodstva i poreza, a obuhvaćena su aktualna pitanja o postojećim i novim mjerama pomoći gospodarstvu za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa. Poseban je naglasak bio na ostvarivanju prava na mjere, naknadnom usklađenju u poreznim i računovodstvenim evidencijama te odgodi i oslobođenju od plaćanja javnih davanja po osnovi plaća i drugog dohotka u ovisnosti o padu prihoda/primitaka poduzetnika.

Također, obrađena je i mogućnost obročne otplate dospjelih obveza po osnovi javnih davanja, što je u ovim izvanrednim okolnostima znatno pojednostavljeno i bez obračuna kamate. Rokovi za predaju godišnjih financijskih izvještaja i poreznih prijava za potrebe statistike i prijave poreza na dobit pomaknuti su na 30. lipnja 2020., a potrebe javne objave na 31. kolovoza.

Na seminaru je objašnjeno i kako računovodstveno evidentirati primljene potpore i kakav je utjecaj primljenih potpora na poreznu osnovicu za 2020. godinu.

Uz računovodstvene, pojavio se i niz drugih dvojbi povezanih sa zastojem ovršnih postupaka, korištenjem godišnjih odmora i ostalim radnopravnim pitanjima koja su se postavljala tijekom prethodnih mjeseci.

Kao jedna od mjera koja je još početkom godine izazvala pozornost javnosti i medija, spomenuto je uvođenje Hrvatske turističke kartice kao novog platnog instrumenta koji korisniku omogućuje plaćanje roba i/ili usluga na prodajnim mjestima poslovnih subjekata koji prihvaćaju karticu u Republici Hrvatskoj.

Iako svi detalji još nisu poznati, najviši iznos na kartici za koji je poslodavac oslobođen plaćanja bilo kakvih dodatnih poreza i doprinosa, iznosit će 2.500 kuna. Koliko će poslodavaca u ovoj situaciji biti u mogućnosti iskoristiti sve prednosti Hrvatske turističke kartice i nagraditi svoje zaposlenike, ostaje tek za vidjeti. Važno je naglasiti da svota koja se daje putem Crokartice ne ulazi u limit ukupnih godišnjih darivanja poslodavca prema djelatniku i ta je svota oslobođena plaćanja poreza i doprinosa.