Vrijeme održavanja: 11.06.2021.

Objavljeno: 11. 06. 2021. , Ažurirano: 11. 06. 2021.

Ljudski resursi su ključni čimbenik u kreiranju zadovoljstva građana poduzetnika uslugama javne uprave. Ako ulažete u zaposlenike javne uprave, podizanjem njihovih znanja i kompetencija uz unapređenje sustava nagrađivanja, nemoguće je da se to ne odrazi na zadovoljstvo korisnika njihovih usluga, zaključak je predavanja koje je 11. lipnja u Županijskoj komori Karlovac održao dr. sc. Damir Jelić.

Predavanje o ulozi ljudskih resursa, odnosno zaposlenika javne uprave u kreiranju zadovoljstva korisnika tim uslugama temelji se na rezultatima istraživanja provedenih među zaposlenicima gradova Karlovačke županije, gospodarstvenicima i samim građanima. Istraživanje je uključivalo 40 zaposlenika te 120 gospodarstvenika i građana i obavljeno je u dva navrata.

Prvim istraživanjem se željelo utvrditi početno stanje, kakva je percepcija zadovoljstva javnim uslugama samih zaposlenika gradskih uprava te kako su uslugama zadovoljni građani i poduzetnici uz identifikaciju stupnja i komponenti koje čine to zadovoljstvo. Drugo istraživanje s istim pitanjima provedeno je nakon šest mjeseci, nakon što su među zaposlenicima javne uprave provedene aktivnosti kao što u ocjenjivanje rada, treninzi i učenje, promocije i razvitak karijere zaposlenih, nagrađivanje zaposlenih.

Kao svojevrsni putokaz nositeljima lokalne i regionalne vlasti, rezultati istraživanja su između ostalog ukazali na potrebu poboljšanja ocjenjivanja zaposlenika javne uprave i sustava njihovog nagrađivanja, potrebu uspostave internih komunikacijskih kanala te svakako uspostave organiziranog oblika upravljanja ljudskim resursima.

Potreba za ovakvim istraživanjem rodila se još prije desetak godina, u vrijeme dok sam djelovao kao karlovački gradonačelnik i kasnije župan te nastojao sa svojim suradnicima unaprijediti kvalitetu javnih usluga. Sada, kad nastavljam svoju znanstvenu karijeru, prilika je da rezultate ovog istraživanja podijelim s vama na korist građana i poduzetnika, rekao je Jelić sudionicima predavanja, predstavnicima gospodarskog i javnog sektora iz Karlovačke županije.