Objavljeno: 07. 05. 2020. , Ažurirano: 08. 05. 2020.

U sklopu stalnih konzultacija o aktualnom stanju u gospodarstvu i poslovanju u uvjetima epidemije koronavirusom, u Županijskoj komori Karlovac je 7. svibnja održan sastanak s gradonačelnikom Grada Karlovca Damirom Mandićem.

Analizirane su dosad poduzete mjere Grada Karlovca usmjerene primarno na pomoć poduzetnicima kojima je odlukama Stožera civilne zaštite RH zabranjen rad.

Predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman je u ime poduzetnika izrazio zahvalnost i odobravanje za njihovu provedbu te uvažavajući činjenicu na njihov utjecaj na gradski proračun istaknuo potrebu njihova dodatnog proširenja. Također, na pozitivan odgovor poduzetnika, smatra Kuzman, sigurno će naići i gradonačelnikova izjava da će i Grad i gradske tvrtke nastaviti rad na ključnim investicijama.

Gradonačelniku je predstavljen online Katalog hrvatskih proizvoda, projekt Hrvatske gospodarske komore osmišljen još 2016. godine s namjerom upoznavanja naručitelja roba i usluga, posebno investitora i projektanata s proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj te im pretraživanjem Kataloga olakšati rad tako da na jednome mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi. Katalog je posebno aktualan u ovo vrijeme kad se očekuje pokretanje postupaka javne nabave i aktivnosti u obnovi potresom oštećenih objekata u Gradu Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji jer, među ostalim, omogućuje pretragu proizvoda i usluga u kategoriji Potres-Obnova. U Katalogu je trenutno više od 3300 proizvoda, a hrvatske tvrtke dnevno ih dopunjuju i unose nove. Ova inicijativa HGK posebno je aktualna u današnjim okolnostima kada se više nego ikad od svih struktura očekuje da pokažu nedvosmislenu poruku potpore hrvatskim poduzetnicima i nabavom domaćih proizvoda i usluga pridonesu očuvanju radnih mjesta, složio se gradonačelnik uz opasku da će Katalog svakako biti koristan izvor informacija gradskim službama i tvrtkama u kreiranju natječaja, pa će im s tim u vezi uputiti dopis.

Predsjednik karlovačke komore obavijestio je gradonačelnika o aktualnom stanju u gospodarstvu na temelju informacija koje svakodnevno razmjenjuje s lokalnim poduzetnicima. Tvrtke kojima je zabranjen rad zasad djeluju isključivo zahvaljujući državnim i lokalnim mjerama, dok ih niz ima problema zbog različitih poremećaja na tržištu, od prekida lanaca opskrbe, otežanog transporta, pitanja radne snage i ostalo. U isto vrijeme, istaknuo je, gotovo sve naše najveće industrijske tvrtke su se dobro prilagodile novonastalim okolnostima i ocjenjuju da neće imati veće negativne posljedice na poslovanje. Neke od njih, kao što su HS Produkt, Lana Karlovačka tiskara, General Electric Hrvatska, AB Gradnja, Ceste Karlovac, KIM, DS Smith Karlovac redovno posluju i zasad nisu imale potrebe za primjenom mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti.

U svakom slučaju, složili su se obojica, treba nastaviti suradnju na iznalaženju novih mjera za olakšanje poslovanja, posebno malih poduzetnika.