Vrijeme održavanja: 15.12.2020.

Objavljeno: 15. 12. 2020. , Ažurirano: 15. 12. 2020.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Karlovac dodjeljene su plakete "Zlatna kuna" najuspješnijim trgovačkim društvima Karlovačke županije, za poslovne rezultate ostvarene u 2019. godini.

Podjeli priznanja prethodio je osvrt predsjednika ŽK Karlovac Zlatka Kuzmana na aktualna gospodarska kretanja u Republici Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji. "Očiti su negativni učinci koronakrize na hrvatsko gospodarstvo. Veliki pad temelji se najviše na strukturi gospodarstva u kojoj visoki udio ima turizam. Slijedi značajan pad prometa u trgovini na malo. Važno je reći da su sve djelatnosti koje izdaju fiskalne račune u RH zabilježile pad, posebno u trgovini i ugostiteljstvu. Najbolju gospodarsku sliku ostvaruje građevinarstvo i određene proizvodne djelatnosti", naglasio je Kuzman.

Broj zaposlenih u Karlovačkoj županiji kod pravnih osoba razlikuje se od trenda kretanja na nacionalnoj razini. Karlovačka županija bilježi rast zaposlenosti u 2020. godini. Troškovi krize će se sanirati još neko vrijeme. Istaknuo je kako svi poduzetnici nisu jednako prošli u toj krizi i još uvijek ne prolaze. Trenutno više od sedamsto karlovačkih poduzetnika koristi Vladine mjere za svladavanje poteškoća u poslovanju s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Ta kompenzacija nije dovoljna, ali ipak omogućuje preživljavanje velikom broju tvrtki, posebno hotelijerima, ugostiteljima i trgovcima te s njima povezanim djelatnostima.  

Na raspolaganju će biti 24 milijarde eura bespovratnih potpora i povoljnih kreditnih sredstva. Veliki dio poduzetnika već sad koristi takav oblik pomoći, a oni koji to planiraju neka se registriraju na platformu Digitalne komore i iskoriste uslugu e-financiranje, jednu od osam e-usluga Digitalne komore.

Naglašavajući zaposlenost i nezaposlenost, u ovoj krizi raste broj nezaposlenih osoba u Karlovačkoj županiji nakon višegodišnjeg pada. S druge strane bilježi se i rast ukupnog broja zaposlenih, ali i kod pravnih osoba u odnosu na isto razdoblje prošle godine. "Tu se događa paradoks, imamo kontinuirani rast zaposlenih na razini 2009. godine usprkos činjenici da smo u tom razdoblju smanjili broj stanovnika za šesnaest tisuća, a migracijski saldo ove godine bit će drugačiji nego u ranijim godinama", rekao je Kuzman.

Uslijedila je uspješna poduzetnička priča vezana uz najuspješnije poduzetnike u Karlovačkoj županiji u 2019. godini. Predsjednik Kuzman obrazložio je kriterije za izbor najboljih tvrtki i naglasio da su njihovi rezultati dokaz kako se poslovni uspjesi ne događaju slučajno, već su rezultat dugogodišnjeg marljivog rada i ulaganja u razvoj novih proizvoda i usluga te u vlastite zaposlenike, a i usvajanja novih tehnologija i metoda rada. Plaketa "Zlatna kuna" dodijeljena je u tri kategorije za: mala, srednja i velika trgovačka društva.

Za najbolje veliko poduzeće u prošloj godini nagrađeno je trgovačko društvo PPK karlovačka mesna industrija d.d. S godišnjim prihodom od preko 1,2 milijardi kuna i 570 zaposlenika, PPK karlovačka mesna industrija među najvećim je tvrtkama u Karlovačkoj županiji i jedno od vodećih hrvatskih prehrambenih poduzeća.

Tvrtka čija tradicija seže u same početke razvoja mesarstva u karlovačkom kraju, uzlet doživljava 2003. godine kada postaje dijelom Grupe Pivac. Od tada je ostvaren značajan razvoj te je danas PPK po broju zaposlenika, infrastrukturi, tehnologiji i opremi nekoliko puta veći nego što je bio prije ulaska u sustav grupacije.

Zlatna kuna za najuspješnije srednje poduzeće pripala je trgovačkom društvu Wienerberger d.o.o. sa sjedištem u Karlovcu kao sastavni dio poslovne jedinice Wienerberger Building Solutions South East Europe.

Tvrtka zapošljava oko 200 radnika, a djelatnost proizvodnje inovativnih građevinskih materijala od gline odvija se u dva pogona, u Karlovcu u kojem se proizvodi opeka, dok se u đakovačkom pogonu proizvodi crijep.

Po rezultatima poslovanja u 2019. godini kao najbolje malo poduzeće u Karlovačkoj županiji Zlatnu kunu osvojilo je trgovačko društvo Polira d.o.o., osnovano 2005. godine s ciljem korištenja pogona povezane tvrtke Kerrarock. Proizvodnja je temeljena na proizvodnom programu slovenske tvrtke Kolpa d.d., jednog od najznačajnijih proizvođača kupaonske opreme u ovom dijelu Europe. 

Polira d.o.o. je smještena u selu Radatovići, u pograničnom kraju s Republikom Slovenijom pa kao jedini proizvodni pogon u tom području doprinosi zapošljavanju lokalnog stanovništva i sprječavanju iseljavanja.

Zahvaljujući u ime nagrađenih i nominiranih tvrtki, direktor PPK karlovačke mesne industrije Igor Miljak istaknuo je kako Zlatna kuna gospodarstvenicima predstavlja potvrdu, ispravnost puta na kojem se nalaze i kao zalog za budućnost te sve do sada stečeno ne smije se zanemariti niti odvesti u negativan smjer. Posebno se zahvalio i Hrvatskoj gospodarskoj komori koja je od prvog dana na usluzi tvrtkama u svakodnevnom poslovanju.

Uz gospodarstvenike, online sjednici su prisustvovali županica Martina Furdek Hajdin, karlovački gradonačelnik Damir Mandić te članovi Gospodarskog vijeća Županijske komore Karlovac.