Pokazatelji poslovanja u Karlovačkoj županiji u 2016. nastavili trend rasta, zaključak je sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac

Vrijeme održavanja: 28.06.2017.   /   Rok prijave: 26.06.2017.

Glavna je tema sjednice Gospodarskog vijeća ŽK Karlovac, koja se u proširenom sastavu održala 28. lipnja, bila aktualno stanje i trendovi u županijskom gospodarstvu. Članovima Gospodarskog vijeća predstavljen je i projektni prijedlog ŽK Karlovac Sajam projekata u Gradu susreta.

Sa zadovoljstvom možemo naglasiti da su pokazatelji poslovanja u Karlovačkoj županiji u 2016. godini nastavili trend rasta iz prethodne godine, rekao je predsjednik ŽK Karlovac Zlatko Kuzman. Na temelju obrade godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika za 2016. godinu, ukupni je prihod poduzetnika Karlovačke županije porastao u odnosu na 2015. godinu za 10,9 posto, dobit razdoblja za 20,8 posto, a prosječan broj zaposlenih za 4,6 posto. Ukupni je prihod ostvaren u vrijednosti 9,03 milijarde kuna, čime je prvi put premašena dosad najveća vrijednost ukupnog prihoda od 8,9 milijardi kuna, ostvarena u pretkriznoj 2008. godini . Pritom je najveći utjecaj imala prerađivačka industrija, koja u ukupnom prihodu županijskoga gospodarstva ima udio od čak 57 posto, što je više nego dvostruko veći udio koji industrija ima na nacionalnoj razini. Posebno je važno da su visoku razinu rezultata održale vodeće industrijske grane u Karlovačkoj županiji, posebno metaloprerađivačka industrija i strojogradnja, dok je kod prehrambene industrija ostvaren manji pad, koji nije imao veći negativan utjecaj na ukupan rezultat poslovanja. Blago negativno kretanje, odnosno smanjenje za 1,6% , zabilježeno je kod investicija u dugotrajnu imovinu, no kako je kazao Kuzman, taj podatak ne treba previše zabrinjavati jer je on s jedne strane posljedica završetka velikih investicijskih ciklusa u nekoliko veliki tvrtki i završetka velikih komunalnih projekata javnih tvrtki, a s druge su već u pripremi nove investicije u industrijskim tvrtkama koje će biti realizirane u narednom razdoblju.

Pozitivna su kretanja već nekoliko godina prisutna i na županijskom tržištu rada, pa je broj nezaposlenih u kontinuiranom padu. U svibnju 2016. godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, manje je 1313 nezaposlenih osoba ili 26 posto, dok u isto vrijeme raste broj zaposlenih, što su bolji pokazatelji u odnosu na nacionalnu razinu. Predsjednik Kuzman osvrnuo se i na vanjskotrgovinska kretanja u Karlovačkoj županiji. Istaknuo je da čak 72% veći izvoz u 2016. u odnosu na 2010. godinu upućuje na to da su poduzetnici dobro iskoristili ulazak RH u Europsku uniju i mogućnosti zajedničkog europskog tržišta, a izvoz u 2016. godini, ostvaren u vrijednosti 321,6 milijuna eura, veći je za 16,7 posto nego godinu ranije.

Zaključujući pregled gospodarskih pokazatelja ostvarenih u prošloj godini, Kuzman se osvrnuo i na problematiku loše pozicije Hrvatske na ljestvicama konkurentnosti i istaknuo potrebu brže provedbe reformi radi poboljšanja poduzetničke klime.

U nastavku sjednice članovima Gospodarskog vijeća predstavljen je projektni prijedlog Županijske komore Karlovac Sajam projekata u Gradu susreta, koji će okupiti sve nositelje projekata na jednome mjestu te promovirati promišljanje gospodarskog razvoja praksom stvaranja projekata. Sajam bi uključivao projekte poduzetnika, ali i jedinica lokalne/regionalne samouprave, konzultante i sve ostale subjekte koji su uključeni u tu složenu proceduru.

Zašto sajam projekata?

Prije nekoliko godina započeli smo s brošurom Katalog projekata, koja je u svom drugom izdanju bitno napredovala, i po količini projekata i po njihovoj kvaliteti, odnosno stupnju pripremljenosti za realizaciju. Sajam posvećen toj tematici imao bi misiju potaknuti i ohrabriti praktično sve sudionike društva da svoje razvojne probleme i potrebe definiraju kvalitetnim projektnim prijedlozima koji tada imaju velike mogućnosti biti su/financirani sredstvima jednog od mnogih dostupnih fondova bespovratnih poticaja.

Nakon ljetne stanke, u Županijskoj komori Karlovac okupit će se svi zainteresirani te će im biti predstavljeni detalji projektne ideje sajma. Sa zadovoljstvom ćemo saslušati primjedbe i prijedloge kako bismo sajam učinili što boljim, naglasio je na završetku sjednice predsjednik Kuzman.

Uzvanici 280617.jpg

Izvor: HGK

Kontakti

  • Županijska komora Karlovac Adresa: Ul. kralja Tomislava 19b 47000 Karlovac Email: hgkka@hgk.hr Tel: +385 47 612111 Tel 1: +385 47 611180 Fax: +385 47 614720 predsjednik: dr. sc. Zlatko Kuzman direktor: Damir Furdek
  • dr. sc. Zlatko Kuzman predsjednik Županijske komore Tel: +385 47 611180 Email: zkuzman@hgk.hr