Trinaesta Conpasta održana u Karlovcu


Objavljeno: 08. 11. 2019. , Ažurirano: 12. 11. 2019.


Conpasta 2019, međunarodni kongres tjesteničarstva, održan je 7. studenoga u Karlovcu pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i u organizaciji tvrtke Robinson d.o.o.

Pozdravljajući sudionike, direktor ŽK Karlovac Damir Furdek istaknuo je važnost organizacije ove manifestacije koja okuplja proizvođače tjestenine, profesionalne kuhare i učenike, radi unaprjeđenja proizvodnje i gastronomske ponude jela s tjesteninom. Uputio je čestitke organizatorima na uloženom trudu u organizaciji 13. Međunarodnoga kongresa tjesteničastrva, koji se sedmi put održava u Karlovcu.

Conpasta ima veliku edukativnu ulogu za sve građane jer daje drukčiju sliku o tjestenini u odnosu na uvriježeno shvaćanje prema kojemu su tjestenine izvor ugljikohidrata i kalorija i prve na odstrelu u dijetalnoj prehrani. Međutim, iz dosadašnjih predavanja kao i najavljenih na ovogodišnjem Kongresu tjesteničarstva, spoznaje se da to ne mora biti tako. Tjestenina može imati različita svojstva, ovisno od kojih je žitarica odnosno sirovina izrađena, pa čak biti bez kolesterola i siromašna kalorijama, a bogata proteinima.

"Hrvatska i Karlovačka županija imaju izvrsne uvjete za razvoj proizvodnje tjestenine, zbog činjenice da unutarnja potražnja raste, potaknuta prije svega posjetom stranih turista. S druge strane sve najvažnije prirodne predispozicije su tu, na raspolaganju; tlo, voda, čisti zrak i okoliš; nedostaje jedino malo više osluškivanja trendova i ulaganje u razvoj novih proizvoda prema željama suvremenog potrošača. Možemo se nadati da će se i to ostvariti te da će uvoz oko polovine tjestenina koje se kod nas potroše biti smanjen, a izvoz povećan", istaknuo je Furdek.

Glavna tema ove godine bila je Tjestenina – srce gastronomije, a uz niz stručnih predavanja, program manifestacije sadržavao je i prigodne degustacije te natjecanje učenika srednjih kuharskih i prehrambenih škola Hrvatske.