Vrijeme održavanja: 28.09.2020.

Objavljeno: 28. 09. 2020. , Ažurirano: 28. 09. 2020.

U ŽK Dubrovnik 28. je rujna održan inicijalni sastanak projektne grupe koja ima zadatak kreirati projektni prijedlog Promocija i brendiranje malostonske kamenice, koji bi se financirao sredstvima EU, iz nacionalnog Fonda za ribarstvo.

Članovi projekte grupe koji su sudjelovali na sastanku su predsjednik udruge FLAG Južni Jadran Mato Oberan, predsjednik Udruge stonskih školjkara Vedran Kunica, predstavnica Ceha ugostitelja Nikolina Farčić, tajnik Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Kalafatović, predstavnice agencije Lab Event Ksenija i Anđela Matić te predstavnici Županijske komore Dubrovnik.

U Malostonskom zaljevu koncentrirano je 77 proizvođača školjaka, koji imaju udio od 86 posto cjelokupne proizvodnje školjaka u Hrvatskoj. Upravo je Malostonski zaljev jedna od posljednjih lokacija u Europi gdje postoji stabilna populacija i reproduktivni ciklus ove vrste školjkaša. Na 802 koncesijska polja proizvodi se više od milijun komada kamenice godišnje. Na školjkarima je da u budućnosti, ojačani EU oznakom izvornosti, ujedinjeni izađu na europsko, ali i tržišta izvan EU.

U tom smislu uloga dviju komora u budućem projektu će biti povezivanje školjkara s ugostiteljima te ostalim potencijalnim kupcima ove gastronomske delicije.