Vrijeme održavanja: 26.06.2016.

Projekt potiče suradnju između studenata za vrijeme studija i gospodarskih subjekata koji još uvijek nemaju web stranicu ili poslovni plan

Projekt WebPoSt (web stranice poduzetnicima od studenata)

Projekt PlanPost (izrada poslovnih planova poduzetnicima od studenata)

Izrada web stranica za mikromale poduzetnike je započela službeno prvi put 22. veljače 2013.

U tijeku je i izrada stranica za akademsku godinu 2015/2016.

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku ŽK Dubrovnik po četvrti put je otvaren natječaj za izradu web stranice u sklopu projekta WebPoSt (web stranice poduzetnicima od studenata).

 

Na natječaj  se mogu prijaviti svi poslovni subjekti (od jednog do pet zaposlenih), kaoi  udruge.

Projekt je zamišljen tako da u njemu sudjeluju studenti Odjela za elektrotehniku i računarstvo, koji  za ocjenu izrađujui web stranice, dok  s  su druge strane poduzetnici i udruge koji dobijaju web stranicu bez naknade za dizajn. Na kraju akademske godine ocjenjuju e radovi, a najbolji biudu nagrađeni od strane Sveučilišta i HGK. 

Dobra suradnja između Sveučilišta i Hrvatske gospodarske komore u Dubrovniku  odvijala se i prethodnih godina.

Projekt WebPoSt (izrada web stranica poduzetnicima od studenata) pokazao je da postoji veliki interes i kod poduzetnika i kod studenata, što je bio poticaj da se suradnja između znanosti i struke nastavi i dalje širi.

Poslovni plan za modernog poduzetnika više nije luksuz nego nužnost, on je svojevrsna osobna iskaznica svakom biznisu. Bez njega poduzetnik ne može dobiti kredit u banci, HBOR-u, bez ideja stručno suobličenih u neki smisleni dokument poduzetnik ne može aplicirati na niti jedan EU fond, a jednako tako ni na nacionalne programe bespovratnih potpora za poduzetnike. Bez poslovnog plana poduzetnik više nikome ozbiljno ne može predstaviti svoje ideje i zamisli.
Kroz ove projekte želimo potaknuti dubrovačko-neretvanske poduzetnike na proaktivnost u smislu strateškog promišljanja i planiranja vlastitog poslovanja. 

Neki stariji podaci: 

Ugovore o provedbi projekta „Web post – izrada web stranice za poduzetnike od strane studenata“, potpisali su prvi put 22. veljače 2013., u prostorijama Rektorata Sveučilišta u Dubrovniku, rektorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah i predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić sa šesnaest županijskih poduzetnika. 

Dana 18.12.2012.g. su u Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku rektorica prof.dr.sc. Vesna Vrtiprah i predsjednica HGK – ŽK Dubrovnik Terezina Orlić potpisale Sporazum o suradnji na projektu WebPoSt.
Predstavljajući projekt prof. Vrtiprah je istaknula kako smo nebrojeno puta čuli pitanje kako povezati Sveučilište s gospodarstvom, kako stvoriti dinamičan odnos koji će biti na obostranu korist?

„Projekt WebPoSt kojeg nam je predložila Županijska komora Dubrovnik doprinijet će suradnji znanosti i malih poduzetnika iz kategorije malih tvrtki (do 3 zaposlena). Studenti će u sklopu svog standardnog školovanja (kroz seminarske, diplomske i sl. radove) imali priliku izraditi web stranicu za prijavljene male tvrtke po ovom projektu. Susrest će se s realnim potrebama tržišta i u praksi realizirati ono što su naučili kroz školovanje, a mali poduzetnici će dobiti besplatno web stranicu bez naknade. Ističem zahvalnost i nastavnicima Odjela za elektrotehniku i računarstvo koji će biti mentori i pomoći studentima. Rad na ovom projektu donijet će studentima iskustvo, može im pomoći u daljnjem zaposlenju a svakako će biti i značajna stavka u životopisu.

Terezina Orlić, predstavljajući projekt i razloge koji su doveli do njega je istaknula: „Svakodnevno smo svjedoci teške situacije kroz koju prolaze naši poduzetnici; nedostatak sredstava za operativno poslovanje, nedostatak komunikacijske strategije s tržištem te nedostatno poznavanje kanala prodaje samo su neke od poteškoća s kojima se susreću.S druge strane nalazi se obrazovni sustav, za kojeg još uvijek možemo reći da je kvalitetan. Povezujući ta dva čimbenika Komora želi uspostaviti korak suradnje gospodarstva i Sveučilišta koja će se svakako nastaviti kroz buduće projekte. Orlić je istaknula kako će web stranice malim poduzetnicima pomoći u daljnjem radu, jer danas tko nije elektronički prisutan na tržištu jednako je kao i da ne postoji. U cjelokupnom tom postupku HGK – Županijska komora Dubrovnik bit će posrednik između Sveučilišta i poduzetnika, te će odrađivati administrativni dio posla. 

Partneri u projektu su: ŽK Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanska županija.